lördag 7 mars 2020

Fisksoppa - Fish soup.



Jag älskar fisk egentligen men för mer än 30 år sedan åt jag dålig fisk på en trendig restaurang i Göteborg, efter det undvek jag att äta fisk på restauranger, mina söner tycker att jag är lite långsint 😊
Hur som helst så äter jag mer än gärna fisk och skaldjur här hemma. En av mina absoluta favoriter är fisksoppa som innehåller allt det som jag gillar. Snabblagad är den också, kräver att man delar fisk, hackar grönsaker osv – men själva tillagningen tar inte mer än 30 – 35 minuter i anspråk.
Det är som vanligt mise en place som gäller, mät upp allt och skär grönsaker osv, när man väl börjar själva matlagningen ska man inte behöva använda kniv sägs det.

Ingredienser för 6 – 8 portioner (se mer information om ingredienserna nedan)
1 gul lök
1 stor purjolök (hackas)
En färsk mellanstor fänkål (skör i småbitar)
3 st. medelstora potatisar
3 st. vitlöksklyftor (skivas tunt)  
3 stora tomater (skållas och kärnas ur innan du skär det i mindre bitar.
1 burk eller kartong krossade tomater (500 gram)
3 sorters fisk – 200 gram vardera av gös, lax och torsk.
600 gram oskalade räkor som du skalar själv – tycker det är mycket godare så
Färska musslor (kan uteslutas)
3 st. fiskbuljong
2 msk fiskfond
2,5 dl vittvin (kan uteslutas, ersätt det i så fall med vatten)
9,5 dl vatten
1 paket saffran (5 gram)
1,5 tsk salt
1 tsk timjan
0,5 tsk vitpeppar
1/3 tsk svartpeppar
Till serveringen: pressad citron och aioli

Metod:
  1. Tvätta, hacka alla grönsaker (fänkål, purjolök, gul lök samt vitlök), sätt åt sidan.
  2. Skala räkorna och sätt åt sidan.
  3. Skär fisken i mindre bitar, sätt åt sidan
  4. Skölj musslorna (kasta de musslor som inte sluter sig när du tvättar)
  5. Mät upp kryddorna och blanda det i en liten skål, sätt åt sidan
  6. Skålla tomaterna och kärna ur innan du skär det i mindre bitar, sätt åt sidan.
  7. Smält lite olja och smör i en stor kastrull.
  8. Lägg i den hackade gula löken och rör runt några varv innan du häller i fänkålen. Stek det hela i 5 minuter, grönsakerna ska ”svettas”.
  9. Efter 5 minuter tillsätter du skivade vitlöken och steker det underomrörning i ca en minut.
  10. Tillsätt purjolöken och fortsätt steka under ytterligare en minut.
  11. Lägg till potatisen och rör runt så att det blandar sig väl med grönsakerna.
  12. Tillsätt kryddorna, blanda väl.
  13. Tillsätt 2,5 dl vitt vin och 9,5 dl vatten (eller 12 dl vatten).
  14. När vattnet börjar bli varmt tillsätter du saffran.
  15. Låt det hela koka upp, sänk värmen till medelvärme och låt det hela sjuda i ca 15 minuter.
  16. Efter 15 minuter tillsätter du hackade tomaterna och krossade tomater, blanda väl.
  17. Smaka av och rätta till kryddningen så att det passar dig och din familj.
  18. Smaksätt med koncentrerade fiskfonden, låt det hela koka ytterligare 5 minuter.
  19. Öka värmen och tillsätt fisken.
  20. När det börjar koka igen är det dags att lägga till färska musslorna, tryck ner dessa i soppan.
  21. När musslorna börjar öppna sig är det dags att lägga till räkorna och röra runt så att räkorna blir varma. Väntar du för längre kommer räkorna att bli riktigt sega!
Servera gärna med pressad citron, aioli och gott bröd!

Noshe Jan!

Lite information om ingredienserna:
  • Har man inte lust att skålla tomater, kärna ur och hacka kan man med fördel använda sig att krossade tomater i burk eller kartongförpackning. Jag använder bägge sorter 😊
  • Du kan laga soppan med endast en sorts fisk eller som jag har gjort här med tre sorters fisk (Gös, lax, torsk). 
  • 3 sorters fisk – 200 gram vardera eller 600 gram av en sorts fisk, eller 300 gram av 2 sorters fisk, ta det du gillar!
  • Det är inte nödvändigt med färska musslor men jag gillar musslor och tycker det är vackert att dekorera soppan med det.
  • Antingen tar du 12 dl vatten eller som jag har gjort här; 2,5 dl vitt vin och 9,5 dl vatten.
  • Tål du inte gul lök eller gillar det kan du utesluta det helt.
  • Aioli är inte så svårt att göra själv, jag gillar ganska tjock konsistens på aioli och använder därför 3 äggulor, men du kan också göra det med endast 2 äggulor. 


Ingredienser för Aioli:
3 st. vitlöksklyftor
2 (alternativ 3) äggulor
1/3 tsk salt
2,5 dl olivolja (eller annan god olja)
Smaka av med lite pressad citron
Pressa 3 vitlöksklyftor i en skål, slå i 2 (alternativ 3) äggulor.
Rör hela tiden och droppa in lite olja i taget medans du vispar, om du häller i för mycket olja kommer aiolin att bli väldigt tunn! Bästa sättet att göra det är med en elektrisk handvisp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar