Det finns minst 15 olika Dahl i Indien, jag har tittat på
otaliga Youtube klipp och läst otaliga recept, detta är min version av indisk
Dahl med linser. I vanliga fall använder man röda eller gula linser, här har
jag valt att göra det med gröna linser som jag råkade ha hemma. Ganska enkel
mat som är ett bra komplement till allt kött! Det finns numera olika linser som
är förkokta, känner du för det kan du använda dig av dessa halvfabrikat, annars
är det inte så svårt att koka linser (se mitt blogginlägg).
Gröna linserna som jag använde mig av tog ca 30 minuter att koka, men det är verkligen olika när det gäller koktiden, kolla förpackningen. Man behöver inte använda tomatpuré men det bidrar till lite tjockare sås och tillsätter dessutom lite extra färg på hela rätten.
Gröna linserna som jag använde mig av tog ca 30 minuter att koka, men det är verkligen olika när det gäller koktiden, kolla förpackningen. Man behöver inte använda tomatpuré men det bidrar till lite tjockare sås och tillsätter dessutom lite extra färg på hela rätten.
4 Portioner
Det här behöver du
för att koka linserna i om du inte använder halvfabrikat
100 gram linser
Vatten
Halv gul lök
2 stjälkar selleri
1 st. morot
salt
En vegetarisk buljong
100 gram linser
Vatten
Halv gul lök
2 stjälkar selleri
1 st. morot
salt
En vegetarisk buljong
Man ska helst blötlägga linser och andra bönor men hinner du
inte är det inte någon större katastrof, det tar bara längre tid att koka
linserna.
Skala och skär löken i mitten, skala moroten, riv av två stjälkar från sellerin, lägg allt i en kastrull tillsammans med lite salt och buljongen. Låt linserna koka i ca 30 minuter eller till dess de är mjuka och ”ätbara”. Häll av vattnet som du spar till lite senare för att späda såsen med.
Skala och skär löken i mitten, skala moroten, riv av två stjälkar från sellerin, lägg allt i en kastrull tillsammans med lite salt och buljongen. Låt linserna koka i ca 30 minuter eller till dess de är mjuka och ”ätbara”. Häll av vattnet som du spar till lite senare för att späda såsen med.
500 gram babyspenat – grovhackas
1 st. gul lök som hackas väl
100 gram förkokta gröna eller andra linser
Kryddorna:
1 tsk salt
1/3 tsk svartpeppar
1 tsk Garam Masala
1 tsk malen kummin
4 st. vitlöksklyftor (pressas)
1 msk pressad citron
1 tsk riven ingefära
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 tsk sambal oelek
1 krm malen muskotnöt
2 – 3 msk tomatpuré (valfrit)
2 msk koncentrerad fond (vegetarisk eller kyckling)
2,5 dl grädde (du kan även använda kokosgrädde)
1 st. gul lök som hackas väl
100 gram förkokta gröna eller andra linser
Kryddorna:
1 tsk salt
1/3 tsk svartpeppar
1 tsk Garam Masala
1 tsk malen kummin
4 st. vitlöksklyftor (pressas)
1 msk pressad citron
1 tsk riven ingefära
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 tsk sambal oelek
1 krm malen muskotnöt
2 – 3 msk tomatpuré (valfrit)
2 msk koncentrerad fond (vegetarisk eller kyckling)
2,5 dl grädde (du kan även använda kokosgrädde)
- Tvätta och blötlägg linserna i vatten över natten eller några timmar innan du börjar matlagningen.
- Koka linserna till dess de är nästan mjuka i lättsaltat vatten, Jag använder en hel morot, 2 stjälkar selleri och en hel lök när jag kokar linserna. Sätt åt sidan. Häll inte bort vattnet, det kan komma till användning när du ska späda såsen.
- Stek löken i en panna i 5 – 7 minuter.
- Efter 5 minuter tillsätts den rivna ingefäran och pressade vitlöken. Rör bara runt så att allt blandas.
- Tillsätt sedan hälften av kryddblandningen och blanda väl.
- Tillsätt pressade citronen.
- Tillsätt ca 2 dl vatten och sänk värmen och låt det hela sjuda utan lock för ca 5 – 10 minuter. Det är bra om du kan använda vatten som du har kokat linserna i.
- Efter 10 minuter tillsätter lite mer vatten, låt det hela sjuda en kort stund (1 – 2 minuter).
- Tillsätt linserna och rör runt så att allt blandar sig ordentligt.
- Tillsätt nu den grovhackade spenaten lite i taget. Rör runt och vänta till dess spenaten minskar i volym innan du tillsätter mer spenat. Upprepa proceduren några gånger till dess du har använt all spenat.
- Krydda med resten av kryddblandningen.
- Häll över grädden (eller kokosgrädde) och blanda väl.
- Tillsätt tomatpurén.
- Smaka av och korrigera kryddningen.
Servera gärna med basmatiris.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar