Jag älskar Tikka Masala och brukar oftast beställa det när
vi besöker indisk restaurang. Bestämde mig för att göra det själv då
Coronaviruset begränsar oss alla just nu. Maten i sig själv tar inte så lång
tid att laga, men det är bra om man kan låta kycklingköttet marineras över
natten eller åtminstone 3 – 4 timmar, jag lät det marineras i kylen över
natten. De flesta använder kycklinglår men jag valde att göra det med
kycklingfilé istället, man får bara se upp så att köttet inte blir överstekt
och torr.
Behöver orda lite om två andra ingredienser: det ena är krossade
tomater – det går utmärkt att använda färdiga krossade tomater eller som jag
gjorde skala och kärna ur färska tomater. Det andra är grädden, antingen
använde du grädde (matlagningsgrädde eller vispgrädde) eller kan du byta ut det
mot kokosgrädde, det är en smaksak.
Vår familj gillar mycket sås och det ska helst ha lite tjockare konsistens, en vanlig redning bestående av 2 – 3 msk vetemjöl blandat med lite vatten kom till användning.
Slutligen så använder de flesta kardemumma i såsen – men det avstår jag ifrån eftersom kardemumma för mig är något man använder i kakor eller andra sötsaker.
Vår familj gillar mycket sås och det ska helst ha lite tjockare konsistens, en vanlig redning bestående av 2 – 3 msk vetemjöl blandat med lite vatten kom till användning.
Slutligen så använder de flesta kardemumma i såsen – men det avstår jag ifrån eftersom kardemumma för mig är något man använder i kakor eller andra sötsaker.
Rätten går utmärkt att göra helt vegerarisk genom att ersätta kycklingfiléerna med vegetarisk alternativ samt använda vegetarisk buljong eller fond. För övrigt följ receptet.
Ingredienser för 3 – 4 portioner
500 gram kycklingkött som skärs i mindre bitar
500 gram kycklingkött som skärs i mindre bitar
Marinaden
3 dl naturell turkisk eller grekisk yoghurt
1 – 2 msk rapsolja
1,5 tsk salt
2 tsk Garam Masala
2 tsk malen kummin
1 tsk malen koriander
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk svartpeppar
1 krm cayennpeppar
2 msk pressad citron
2 klyftor pressad vitlök
1 msk riven färsk ingefära
3 dl naturell turkisk eller grekisk yoghurt
1 – 2 msk rapsolja
1,5 tsk salt
2 tsk Garam Masala
2 tsk malen kummin
1 tsk malen koriander
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk svartpeppar
1 krm cayennpeppar
2 msk pressad citron
2 klyftor pressad vitlök
1 msk riven färsk ingefära
Till såsen:
2 – 3 msk skirat smör eller ghee (mer vid behov)
1 st. välhackad lök
2,5 – 3 dl krossade tomater
3 msk tomatpuré (bidrar till lite tjockare sås)
2 msk vitlöksklyftor (pressade)
1 msk riven färsk ingefära
½ tesked röda paprikaflingor
0,5 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm malen kummin
1 tsk Garam Masala
2 msk färdig kycklingfond eller en buljongtärning
1 tsk gurkmeja
3 tomater som skala och kärnas ur innan du hackar det i mindre bitar, alternativt att du använder 400 gram färdiga krossade tomater
Redning:
2 – 3 msk vetemjöl blandat med ca 0,5 dl vatten, du kan även blanda ut det med grädden innan du tillsätter det.
Metod:
2 – 3 msk skirat smör eller ghee (mer vid behov)
1 st. välhackad lök
2,5 – 3 dl krossade tomater
3 msk tomatpuré (bidrar till lite tjockare sås)
2 msk vitlöksklyftor (pressade)
1 msk riven färsk ingefära
½ tesked röda paprikaflingor
0,5 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm malen kummin
1 tsk Garam Masala
2 msk färdig kycklingfond eller en buljongtärning
1 tsk gurkmeja
3 tomater som skala och kärnas ur innan du hackar det i mindre bitar, alternativt att du använder 400 gram färdiga krossade tomater
Redning:
2 – 3 msk vetemjöl blandat med ca 0,5 dl vatten, du kan även blanda ut det med grädden innan du tillsätter det.
Metod:
- Skär kycklingen (antingen kycklingfilé eller urbenade kycklinglår) i mindre bitar, lägg det i en stor skål och sätt åt sidan.
- Mät upp alla kryddor för marinaden i en separat mindre skål och blanda väl.
- Riv den färska ingefäran.
- Pressa vitlöken.
- Mät upp pressade citronjuicen.
- Mät upp yoghurten.
- Blanda yoghurten med pressad citron, pressad vitlök och den rivna ingefäran.
- Blanda kycklingbitarna med kryddblandningen och se till att alla bitar blir övertäckta med kryddblandningen.
- Häll 2 msk rapsolja över kycklingbitarna och blanda väl.
- Slutligen häller du över yoghurten över kycklingbitarna och blandar väl, täck och låt det marineras i kylen över natten eller minst i 3 – 4 timmar.
- Smält lite skirat smör (ghee) eller vanligt smör I en stekpanna (hög värme), stek kycklingbitarna till dess dessa har fått en fin stekyta (max 2 – 3 minuter, flytta sedan bitarna på en tallrik och sätt åt sidan.
- Sänk värmen och stek löken I samma panna i ca 5 min.
- Tillsätt pressad vitlök och riven ingefära efter 5 minuter, rör om.
- Tillsätt krossade tomater och stek ytterligare någon minut (1 – 2 minuter.
- Häll i 1 dl med vatten, låt det hela koka upp och sedan sjuda på svag värme i ca 10 minuter utan lock.
- Tillsätt buljongtärning eller färdig koncentrerad fond (kycklingfond).
- Lägg till tomatpurén och välhackad korianderblad, rör i grytan av och till.
- Blanda i grädden (eller kokosgrädde), samt redningen.
- Smaka av och korrigera kryddningen så att det passar dig och din familj.
- Slutligen tillsätter du kycklingbitarna och låter det hela koka till dess kycklingen är genomkokt (ju mindre bitar desto kortare tid), det tog ca 2 – 3 minuter för mig att koka kycklingbitarna.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar