English translation and video
Vi har nu fått en ny familjemedlem och det är Karin som är
tillsammans med vår yngste son Patrick. Ganska tidigt fick jag veta att hon är
allergisk mot all typ av lök,
Patrick sa – ja, du mamma, här har du en utmaning.
Patrick sa – ja, du mamma, här har du en utmaning.
Ja, det är det verkligen sa jag och började genast att tänka på maträtter som vi äter härhemma och hur man skulle klara av att ge smak till alla dessa rätter utan lök.
En av dessa rätter är den persiska köttfärskebaben. Hur ska man ge smak till det utan lök?
Det finns ersättning för lök har jag nu fått lära mig. Då strängare utövare av hinduism inte får äta lök eller vitlök ersätter de det med en krydda som heter Asafoetida eller Hing. Har själv inte provat det än men kommer att göra det när tillfället ges. Det finns i pulverform i indiska livsmedelsbutiker och det brukar finnas i små burkar. Det sägs att kryddan har mycket stark smak, därför ska man använda det försiktigt. Enligt (källa) använder man ungefär 1/4 av en tsk för en maträtt för 4 personer.
Experimenterade med ingredienser som jag hade hemma och
resultatet var mycket gott! Hoppas kunna bjuda Karin på det snart.
Ingredienser för 5 personer:
500 gram kalvfärs (det går säkert bra med annan färs också)
100 gram soltorkade tomater i olja
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm malen kummin
2 krm garam masala
2 krm gurkmeja
500 gram kalvfärs (det går säkert bra med annan färs också)
100 gram soltorkade tomater i olja
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm malen kummin
2 krm garam masala
2 krm gurkmeja
Fyllning:
140 gram getost eller fetaost
Metod:
- Mät upp alla ingredienser för kebaben, låt de soltorkade tomaterna rinna av och kör det sedan i en liten mixer – resultatet ska vara som mos.
- Blanda allt med undantag av osten i en stor skål och bearbeta det ordentligt, färsen ska bli ”trådigt”
- Dela färsen i 5 lika delar. Ta upp en ”bulle” i taget och platta till det.
- Lägg en bit ost på färsen och vik ihop det så att färsen täcker osten – sätt det åt sidan, till dess du är klar med alla.
- Lägg en bit plastfolie på köksbänken och lägg en kött rulle på. Vik ihop och rulla det hårt från bägge ändarna såsom jag visar i videon. Det man bör se upp med är att det får inte bli för tjocka rullar. Nu ska köttet vila i kylen några timmar.
- Värm ugnen till 175 grader.
- Ta ut kebaben från kylen, ta bort plasten.
- Smält lite smör och olja i en stekpanna, ha det på ganska hög värme, stek kebaben runtom så att de får en fin stekyta och färg.
- Lägg det i en ugnsform. Låt det hela stekas färdigt i ugnen i 15 – 20 minuter.
Du kan med fördel använda dig av färdig tomatsås typ Barilla med basilika eller oliver, det duger gott i covid19 tider!
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar