onsdag 1 april 2020

Fläskytterfilé – Pork loin



Det är ofta extrapris på fläskytterfile i affärerna, då passar jag på och köper det, under 50 skr per kilo är ganska skaplig pris tycker jag. Det bästa sättet att laga fläskytterfile är att laga det i ugnen, det blir saftigast då. 

Det här är ett paradnummer hemma hos oss, både enkelt och gott.
Marinaden är fantastisk bra – jag brukar låta köttet marineras i två dagar, men det behöver man inte – det räcker med några timmar bara (3 – 4 timmar) eller över natten.
Det fiffiga med den här rätten är att man kan förbereda det i god tid. Du kan antingen grilla det sedan eller som jag brukar göra – först kör jag det i ugnen och sedan låter jag det vila i kylen – det behöver man inte men jag gillar att förbereda saker i god tid. Sedan grillar jag det ute eller i ugnen med några olika varianter av glaze. Det går utmärkt att använda färdig glaze men jag gillar att göra egen.
Det är bra om köttet rumstemepereras innan du grillar det på utegrillen eller i ugnen.

Ingredienser för 4 portioner:
1 kg fläskytterfile

Marinaden:
0,5 dl soja (kikkoman)
0,5 dl flytande honung
0,5 dl Heinz chilisås eller annan chilisås som du föredrar
1 stor gul lök
3 st. vitlöksklyftor (pressas eller skivas tunt)
0,5 tsk svartpeppar
2,5 – 3 dl rapsolja

Övriga smaksättare – oregano, basilika, persilja, gräslök mm. Välj en eller fler att smaksätta marinaden med. Jag brukar ta en tsk torkade oregano och även basilika. Våga prova lite olika varianter.

Förslag till glaze:
1 st. lime eller citron, pressa saften och riv skalet.
1 dl flytande honung
1 msk skalad och riven ingefära
3 st. pressade vitlöksklyftor (kan uteslutas)

Metod:
  1. Börja med att putsa köttet och ta bort all onödig fett.
  2. Skala och skär löken i strimlor, dessa kan sedan stekas och serveras till
  3. Mät alla ingredienser för marinaden och blanda sedan marinaden i dubbla plastpåsar eller en lämplig skål. Tillsätt löken sist och se till att allt blandas väl innan du lägger i köttet. Vänd köttet några gånger i marinaden innan du tillsluter påsen eller täcker skålen.
  4. Täck och låt det goa till sig i kylen över natten eller åtminstone i 3 till 4 timmar.
  5. Värm ugnen till 175 grader.
  6. Ta ut köttet från marinaden, ta bort lök och vitlök från köttbiten, lägg köttet i en lämplig ugnsform.
  7. Spar gärna löken som kan stekas och man kan ha det som tillbehör. Låt det rinna av.
  8. Sätt en stektermometer i den tjockaste delen av köttet.
  9. Ta ut köttet när stektermometern visar 70 grader. Det tar ca 30 minuter med varmluftsugn.
  10. Hit kan du förbereda i god tid. Låt köttet vila ordentligt.
  11. Nu kan du antingen grilla det på utegrillen eller i ugnen. Oavsett metod är det bra att förbereda en glaze till köttbiten.
  12. Mät alla ingredienser för glazen och blanda det ordentligt.
  13. Pensla på rikligt med glaze när du grillar.
  14. Stek marinerade löken i en stekpanna några minuter.
Servera med hasselbacks- eller klyftpotatis, den stekta löken, bearnaisesås och grönsallad.
Noshe Jan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar