lördag 4 april 2020

Jordgubbsylt med Persisk touch! - Strawberry jam with Persian touch!


English translation 


Svenska våffeldagen inträffar den 25 mars, så vi bestämde oss för att göra våfflor, men vi behövde laga jordgubbssylt som är exceptionellt gott till våfflor. Hade endast djupfrysta jordgubbar som fick duga,
Kardemumma och rosvatten tillsammans med jordgubbar är otroligt gott. Du kommer att gilla det om du vågar prova vill säga.

Ingredienser för en medelstor burk
1 liter jordgubbar (går lika bra med djupfrysta)
2,5 dl socker
1 krm vaniljpulver (äkta)
2 tsk citronsaft
0,5 dl vatten (ta hälften om du använder djupfrysta bär)
1 knivsudd malen kardemumma (eller 1 krm)
1,5 tsk rosenvatten

Metod:
  1. Använder du djupfrysta bär är det fördelaktigt om du tinar upp det något så att du kan dela det. Dela jordgubbarna i mindre bitar, beroende på hur stora de är. Jag delade mina i fyra delar och de riktigt små jordgubbarna delades i två.
  2. Lägg jordgubbarna i en rymlig kastrull. 
  3. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl. 
  4. Sänk värmen när sylten börjar koka, låt det sedan sjuda i 20 minuter, skumma av ordentligt. ju längre du kokar sylten desto tjockare blir det.
  5. Vi gillar lite tjockare konsistens så jag lät det sjuda i totalt 30 minuter.
  6. Lägg syltburken du tänker använda i 100 graders ugn ca 10 – 20 minuter.
  7. Häll upp sylten på burken, låt det kallna helt innan du förvarar det i kylen.  
Noshe Jan! 



Om vaniljpulver:

En burk innehåller 10 g vilket räcker till 5 tsk, dock behövs bara en fjärdedel till hälften så stor mängd jämfört med vaniljsocker. Äkta vaniljpulver består av enbart malda vaniljstänger och har en naturlig vaniljsmak till skillnad från vaniljsocker och vanillinsocker.
Finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker eller på nätet, 10 gram kostar ca 85 kronor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar