fredag 10 april 2020

Wallenbergare


English translation


Wallenbergare är enligt min mening en av de godaste rätterna i det svenska köket. Det är ganska lätt att göra – men, man får inte fuska med ingredienserna!

Det finns många historier om hur wallenbergare kom till. Den mest troliga är att Charles Emil Hagdahl; läkare och kokboksförfattare (1800 talet) gjorde den här rätten som en hyllning till sin dotter Amalia (gift med Markus Wallenberg).

Det fuskas tyvärr med rätten på restaurangerna, många använder fläskfärs men det ska vara kalvfärs (helst från kalvinnanlår) och ingenting annat. Utöver detta ska färsen vara finmald (helst 3 gånger genom fina skivan på köttkvarnen), men kör man det i matberedare blir det finmald när man processar det. Ingredienserna ska vara väl kylda innan man blandar ihop det hela och burgarna ska vara högst 1 cm tjocka – sist men inte minst använder man endast smör för att steka burgarna i.

Tore Wretman lade till lite Epiche Riche till sina Wallenbergare, det förhöjer förvisso smaken – men det är inte originalreceptet. Jag valde ändå att ha 1 krm Epiche Riche i mina Wallenbergare.

4 portioner

400 gram Kalvfärs
1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
4 äggulor
4 dl vispgrädde
1 krm Epiche Riche.
Ströbröd
Smör för stekning

Notera att samtliga ingredienser ska vara väl kylda innan man blandar ihop det i en matberedare


Metod: 

  1. Blanda allt med undantag av grädden och kör det några varv i matberedaren.
  2. Tillsätt grädden lite i taget, blanda väl. 
  3. Låt färsblandningen vila i kylen i 30 minuter.
  4. Dela färsen i fyra lika delar. Forma varje del till en rund ”burgare” – max 1 cm i tjocklek. 
  5. Vänd burgarna i ströbröd och stek det i en panna med smör. Burgarna ska vara ljusa både utvändigt och invändigt. 
Servera med gröna ärtor, potatismos, lingonsylt och skirat smör.
Noshe Jan!  

Epiche Riche:  1 del Mald muskotnöt, 2 delar mald vitpeppar, 1 del mald kryddpeppar och 1 del mald kryddnejlika.

Noshe Jan! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar