En klassiker på fikabordet - drömmar! Följ receptet så kommer du lyckas!
Det finns väl inte nån kaka som är godare än drömmar? Det är
verkligen en klassiker på fikabordet. Lusten infann sig att baka – det finns ju
inte så mycket annat att göra med social isolering osv. Men – jag tänkte ge
några av kakorna lite Persisk prägel, och resultatet var bokstavligen
fantastisk. Som jag har berättat tidigare så finns det alltid torkat
apelsinskal i de flesta iranska hem – vi använder det till mycket. Så jag
smaksatte några av kakorna med pulveriserad torkad apelsinskal oj – oj – oj vad
gott det blev. Har du inte torkade apelsinskal kan du använda skalet från
färska apelsiner eller citroner för den delen. Viktigt att ta bort allt vax och
tvätta noga. Du kan läsa hur man kan ta bort vaxet här.
För lyckat resultat är det tre saker som du behöver tänka
på:
- Använd inte maskiner för att blanda degen.
- När du har format kakorna ska dessa helst ställas kallt under 15 – 20 minuter innan de ska bakas i ugnen.
- Öppna inte ugnsluckan under tiden kakorna är inne i ugnen.
87 – 88 g smör | 3 dl vetemjöl |
1,5 dl socker | 0,5 tsk hjorthornsalt |
1 tsk vaniljsocker | Rivet skal från 1 – 2 apelsiner eller citroner (kan uteslutas) |
1/4 dl rapsolja |
- Det är en fördel om du rumstempererat alla ingredienser – speciellt smöret. Blanda smör, socker, vaniljsocker vitt och poröst med en gaffel.
- Häll över matoljan och blanda väl. Häll i resten av ingredienserna och blanda först med en gaffel och sedan för hand så att degen ”kommer ihop”.
- Mät upp kakorna med en matsked och sätt åt sidan – eller forma direkt och lägg på en bakplåt försedd med bakplåtspapper. Gör inte kakorna kompakta, forma så att de ”bara” håller ihop – ugnen tar hand om resten.
- Ställ plåten kallt under 15 – 20 minuter.
- Värm ugnen till 150° C (302° F).
- Baka kakorna i 15 – 20 minuter eller till dess de får lite färg.
Sen är det bara att njuta av kakorna!
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar