Quiche är aldrig fel! Underbar lunch eller t o m en lätt middag. Otroligt smakrikt trots få ingredienser. Den klassiska quichen lagas med bacon och sidfläsk – här har jag bytt ut sidfläsket till skinka. Det är inte någon smalmat precis med grädde, bacon och massor av ägg, men stor skillnad på smaken. I vanliga fall gör man en enkel äggstanning, men här blandar jag i även lite mjöl i äggstanningen som gör fyllningen något stadigare. Gott till quichen är en enkel grönsallad med en god dressing.
Även om vi numera anser quiche vara en klassisk fransk
maträtt har den egentligen sitt ursprung i Tyskland (den medeltida kungariket
Lothringen). under tyskt styre, och som fransmännen senare döpte om till
Lorraine. Ordet 'quiche' kommer från det tyska 'Kuchen', vilket betyder kaka. (Karta)
Den ursprungliga "quiche Lorraine" var en öppen
paj med en fyllning av rökt bacon samt en blandning av ägg och grädde, det är
först senare som ost tillsattes quiche-Lorraine. Lägger man till lök så har du
quiche Alsacienne. (källa)
Ingredienser för 4 personer
Botten: |
150 gram rökt
skinka’ |
4 dl (240
gram) vetemjöl |
140 gram
bacon (ett paket) |
125 gram
rumstempererat smör |
2,5 dl
vispgrädde |
1 ägg |
1,5 dl mjölk |
2 krm salt |
2 krm
svartpeppar |
60 g vatten |
1 krm salt, |
Fyllning |
1 krm riven
muskot |
50 gram
vetemjöl |
100 gram
riven cheddar |
4 äggulor |
|
Metod:
- Blanda 250 gram mjöl, 125 gram smör och 1
helt ägg, 2 krm salt, och 60 g vatten i en matberedare och blanda snabbt
ihop det till en deg.
- Ta upp degen och forma det till en rund platt form. Täck det med plast och förvara i kylen under tiden du tillagar fyllningen.
- Skär baconet i mindre bitar, hetta upp en panna och tillsätt lite vatten innan du lägger till baconbitarna. Den här metoden underlättar det för dig att dela på baconbitarna och gör stekningen jämnare. När vattnet har avdunstat fortsätter du ytterligare 2 – 3 minuter innan baconet är färdigstekt. Låt det rinna på hushållspapper.
- Skär skinkan i mindre bitar och sätt åt sidan.
- Vispa ihop 50 gram mjöl, 4 äggulor, 2,5 dl vispgrädde samt 1,5 dl mjölk. Tillsätt salt, peppar och riven muskot.
- Smörj en pajform vars botten är 24 cm i diameter,
- Ta ut degen - lägg det på ett ark bakplåtspapper. Täck det med bakplåtspapper eller plastfolie och kavla det så att det passar din form. Flytta över degen i formen. Skär bort överflödig deg och tryck in det där det behövs. Nagga den med en gaffel, täck kanterna med aluminiumfolie och grädda den i 200°ca 10 minuter.
- Ta ut pajen. Ta bort folien. Lägg ett varv med ost i botten – fyll sedan på med bacon och skinka.
- Häll över den förberedda stanningen. Lägg ett lager ost ovanpå.
- Baka pajen 200 ° ( i det nedersta delen av ugnen) ca 30 – 40 minuter. Täck det eventuellt med lite folie mot slutet om du tycker att färgen blir för mörkt.
Servera det lite ljummen med grönsallad och en god dressing
till. Passar utmärkt till picknik eller matsäck för barnen.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar