Det finns en hel del recept där man ska använda sig av
citrusskal. Jag känner mig inte trygg med att bara skölja av frukten i varmt
vatten – därför har jag utvecklat en metod som fungerar väldigt bra för mig. Citrusfrukten
får en helt annan arom efter den här behandlingen. Du kommer helt plötsligt
känna doften av apelsiner eller annan citrusfrukt i hela huset. När man väl har
tagit bort vaxet får man räkna med kortare hållbarhet på frukten.
Ja – jag vet att processen kan låta lite besvärligt! Men – du kan med fördel
göra det med flera frukter, riva skalet, låta det torka i rumstemperatur 1 – 2
dagar och sedan pulverisera det och ha det i burkar. Du uppnår flera saker med
den här processen, dels att hållbarheten ökar genom att du torkar skalet och
dels att du alltid har rivet skal av olika citrusfrukter. På sommaren när det
är lite billigare kilopris på t ex citroner brukar jag köpa flera kilo åt
gången, befriar frukten från vax, river skalet och torkar det, sedan pressar
jag juice från frukten. Juicen fryser jag in i iskubsformar för att sedan
flytta över det i vanliga plastpåsar. Då har man alltid färskpressad citron
hemma.
Apropå isformar och frysa in saker – jag gör samma sak med vin som blir kvar
efter en festmiddag, Super praktisk faktiskt.
Ingredienser:
Vatten som täcker frukten
2 msk bikarbonat
Vinäger
Citrusfrukt
Metod:
- Sätt frukten i en rymlig skål och häll på ljummet vatten som täcker frukten.
- Häll därefter i vinäger (1 – 2 dl) och två matskedar bikarbonat. Låt det ligga i blöt i 10 minuter.
- Skölj frukten och tvätta det noggrant med borste eller svamp.
- Koka upp vatten i en rymlig kastrull och doppa i frukten i 30 sekunder.
- Skrubba nu frukten med grovmalen salt, skölj det några gånger efter det och lägg det återigen i en rymlig skål med vatten som täcker frukten och 1 dl vinäger. Skölj sedan frukten igen och torka med vanlig kökshandduk. Nu kan du använda skalet utan några som helst problem.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar