söndag 17 maj 2020

Vegetariska/veganska kålpuddingen

Vegetarisk - Vegansk kålpudding



English translation

Denna maträtt är en vacker, läcker och klassisk maträtt i svensk köket. Mycket lätt att laga och en praktisk måltid när man måste mätta många människor. Jag har nu skapat ett vegetariskt/vegan recept utan kött, och resultatet är perfekt; jag föredrar faktiskt den vegetariska än den med kött!

När du följer mitt recept kommer kålen fortfarande att vara lite al dente - vilket är bra, om du föredrar en mjuk konsistens ångar du kålen i lite buljong efter att du stekt den.

Kung Karl XII förde kåldolma från Turkiet, och man kan säga att kålpudding är den mer praktiska variationen av kåldolma.

Det bästa med den här maträtten är att den kan förberedas i god tid - förvara den i kylen och laga den i ugnen i cirka 45 - 50 minuter innan du vill servera den.

Ibland kan det vara praktiskt att göra mycket av det och lägga det i frysen.

Ingredienser för helvegetarisk/vegansk variant av kålpudding 2 portioner:

 1 dl Freekeh 1 tsk sirap (muscovado eller mörk sirap
 2 dl vatten 0,5 tsk timjan (torkad)
 0,5 tsk salt 70 gram lök (en liten lök)
 1 st koncentrerad vegetarisk fond 100 gram champinjoner
 1 potatis kokas och mosas 400 g vitkål
 1 tsk soja Salt och svartpeppar 


Metod:

  1. Rosta freekeh i en kastrull i några minuter, häll över saltet och fortsätt rosta kornen ytterligare en minut.
  2. Häll i fond och vatten och låt det koka upp, sänk värmen och låt det sjuda i 20 – 25 minuter med locket på.
  3. Ta av det från spisen och linda in locket i en kökshandduk och låt det vila 10 – 15 minuter.
  4. Strimla kålen tunt. Smält lite smör och stek kålen på hög värme i ca 5 minuter utan att bränna det.
  5. Skiva och stek champinjonerna några minuter – sätt åt sidan.
  6. Skiva eller hacka löken och stek i några minuter – sätt åt sidan. 
  7. Skala och koka potatisen – mosa det med en gaffel och sätt åt sidan.
  8. Blanda nu lök, kokta freekeh, champinjoner och den mosade potatisen i en skål – krydda med soja, sirap och timjan. Smaka av och tillsätt salt och peppar. 
  9. Olja en liten form (jag använde en rund keramisk form (14 cm i diameter).
  10. Börja med ett varv stekt kål – lägg på den vegetariska färsblandningen och avsluta med ett varv stekt kål. 
Hit kan du förbereda i god tid. Värm ugnen till 200 ° C, sätt in formen i mitten av ugnen i ca 40 minuter, det kan tänkas att du måste täcka det mot slutet för att inte bränna kålpuddingen.
Njut av det med kokt potatis och lingonsylt.

Noshe Jan! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar