söndag 24 maj 2020

Rimbobullar!



Mystiken kring denna festbulle har alltid varit stor och den har bakats under stort hemlighetsmakeri under århundraden. Allt för att receptet inte ska hamna i fel händer och säljas på Blocket eller Tradera. 

Legenden om de delikata bullarna går långt tillbaka och det sägs att det var en hemmafru från Tomta i Rimbo som bakade den första Rimbobullen, hon hette Ingrid och bakade de här bullarna när tidningen ICA kuriren skulle göra ett reportage om hennes nya kök. Men det finns också andra historier om Rimbobullen nämligen den att när ryssarna brände ner Norrtälje 1719 på sin väg för att inta Rimbo som redan på den tiden var en stor knutpunkt och handelscentra. Då gick Rimboborna man ur huse och hjälptes åt att baka bullar, och de kunde på det viset köpa sig fria från ryssarna. Bygden kring Rimbo var säkrad från den brutala fienden i öst och Rimbobullen var en given succé.  

Ingredienser (25 st):

 Deg Fyllning Garnering
 6 dl vetemjöl 75 g rumstempererat smör 1 dl florsocker
 2 dl kall grädde eller mjölk 2 msk socker 1 msk vatten
 200 g rumstempererat smör 2 tsk vaniljsocker 
25 g  (0,5 paket jäst)  
 1 msk socker  

Metod:

  1. Deg: Smula ned jästen i en bunke med grädde eller mjölk. Rör om tills jästen lösts upp.
  2. Tärna smöret och tillsätt i vätskan. Sikta ned mjöl och socker. Arbeta samman till en smidig deg.
  3. Mjöla en arbetsbänk och kavla ut degen i en fyrkant, 40x40 cm.
  4. Skär degen i fyrkanter, 8x8 cm.
  5. Fyllning: Rör samman smör, socker och vaniljsocker.
  6. Klicka ut fyllning i mitten på varje fyrkant.
  7. Vik in hörnen på varje fyrkant mot mitten över fyllningen.
  8. Lägg bullarna i pappersformar på en plåt.
  9. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur i 2 timmar, på sval plats i 3–4 timmar eller i kyl över natten.
  10. Grädda: Sätt ugnen på 250 grader. I varmluftsugn räcker det med 200 grader.
  11. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  12. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 5–8 minuter.
  13. Glasyr: Vispa ihop florsocker och vatten.
  14. Låt bullarna kallna innan du glaserar dem.

 Noshe Jan!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar