Mystiken kring denna festbulle har alltid varit stor och den har bakats under stort hemlighetsmakeri under århundraden. Allt för att receptet inte ska hamna i fel händer och säljas på Blocket eller Tradera.
Legenden om de delikata bullarna går långt tillbaka och det sägs att det var en hemmafru från Tomta i Rimbo som bakade den första Rimbobullen, hon hette Ingrid och bakade de här bullarna när tidningen ICA kuriren skulle göra ett reportage om hennes nya kök. Men det finns också andra historier om Rimbobullen nämligen den att när ryssarna brände ner Norrtälje 1719 på sin väg för att inta Rimbo som redan på den tiden var en stor knutpunkt och handelscentra. Då gick Rimboborna man ur huse och hjälptes åt att baka bullar, och de kunde på det viset köpa sig fria från ryssarna. Bygden kring Rimbo var säkrad från den brutala fienden i öst och Rimbobullen var en given succé.
Ingredienser (25 st):
Deg | Fyllning | Garnering |
6 dl vetemjöl | 75 g rumstempererat smör | 1 dl florsocker |
2 dl kall grädde eller mjölk | 2 msk socker | 1 msk vatten |
200 g rumstempererat smör | 2 tsk vaniljsocker | |
25 g (0,5 paket jäst) | ||
1 msk socker |
Metod:
- Deg: Smula ned jästen i en
bunke med grädde eller mjölk. Rör om tills jästen lösts upp.
- Tärna smöret och tillsätt
i vätskan. Sikta ned mjöl och socker. Arbeta samman till en smidig deg.
- Mjöla en arbetsbänk och
kavla ut degen i en fyrkant, 40x40 cm.
- Skär degen i fyrkanter,
8x8 cm.
- Fyllning: Rör samman smör,
socker och vaniljsocker.
- Klicka ut fyllning i
mitten på varje fyrkant.
- Vik in hörnen på varje
fyrkant mot mitten över fyllningen.
- Lägg bullarna i
pappersformar på en plåt.
- Låt bullarna jäsa i
rumstemperatur i 2 timmar, på sval plats i 3–4 timmar eller i kyl över
natten.
- Grädda: Sätt ugnen på 250
grader. I varmluftsugn räcker det med 200 grader.
- Pensla bullarna med
uppvispat ägg.
- Grädda bullarna i mitten
av ugnen i 5–8 minuter.
- Glasyr: Vispa ihop
florsocker och vatten.
- Låt bullarna kallna innan
du glaserar dem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar