Caccitore betyder (Jägare) på italienska och själva rätten
sägs ha kommit till någon gång under renässansen. Grytan gjordes på kaninkött
från början eller annat vilt som jägarna kunde komma över. Örterna i grytan var
också något som jägarna kunde lätt komma över. Men…grytan innehåll inte tomater
som många tror från början eftersom tomater var något som kom till Italien från
”den nya världen”. Grytan är rätt populär och har t o m en dag i kalendern den
15 oktober. Bra mat som lätt kan göras för många!
Man kan förvisso använda kycklingfiléer, men jag föreslår kycklinglår med både skinn
och ben det ger mer ”mustig” smak till grytan och köttet blir inte lika torr
som kycklingfilén lätt kan bli.
Listan på ingredienser är lång men låt dig inte skrämmas av
det, du tar det du har helt enkelt. Huvudsaken är kryddorna dvs örterna och
svampen som ger grytan dess unika smak.
Ingredienser för 4 portioner
Kycklinglår 650 gram | 1 msk kycklingfond |
1 dl vetemjöl | 400 g krossade tomater |
1 tsk salt | 1 - 2 msk tomatpuré |
1 krm svartpeppar | 2 små morötter (färdigskalad 70 gram) |
1 tsk torkad timjan | 70 gram färdigskalade pärllökar |
1 tsk torkad oregano | 1 - 2 st kryddstarka korvar |
0,5 tsk torkad basilika | 125 – 250 gram svamp |
84 gram hackad lök | 20 st oliver |
3 vitlöksklyftor (färdighackade 6 gram) | Paprika - olika sorter |
2 dl rött vin | 140 g (4,94 oz) bacon |
1 - 2 msk pressad citron |
Metod:
- Förbered grönsakerna, tvätta och skär morötterna i 0,5 cm tjocka skivor, skala och hacka löken – skala och hacka vitlöken. Strimla paprikorna, mät upp alla kryddor och örter.Skär baconet i 1 cm breda strimlor.
- Stek baconet och låt det rinna av på hushållspapper.
- Tvätta och skär paprikor i olika färger i strimlor – inte allt för stora.
- Stek löken i en stor gryta några minuter (3 min), tillsätt vitlöken och rör runt lite, stek nu även kycklingbitarna i grytan. Stek kycklingen på ganska hög värme – först med skinnsidan nedåt och sedan vänd på det och stek det 3 minuter på andra sidan. Strö örterna och resterande salt och peppar på kycklingbitarna medans du steker det. Tillsätt morötterna.
- Tillsätt fonden, vinet och krossade tomater.
- Tillsätt tomatpurén.
- Låt det hela koka upp – sänk värmen och låt det sjuda i 15 minuter. Hit kan du förbereda det i god tid.
- Sedan kan man värma upp det och tillsätta paprika, svamp och oliverna.
- Strö baconet över grytan strax före serveringen, tillsätt gärna lite citronjuice – 1 – 2 msk. Smaka av och korrigera kryddningen.
Servera med ris.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar