fredag 29 maj 2020

Kyckling Cacciatore


Underbar gryta som passar när som helt! 

Caccitore betyder (Jägare) på italienska och själva rätten sägs ha kommit till någon gång under renässansen. Grytan gjordes på kaninkött från början eller annat vilt som jägarna kunde komma över. Örterna i grytan var också något som jägarna kunde lätt komma över. Men…grytan innehåll inte tomater som många tror från början eftersom tomater var något som kom till Italien från ”den nya världen”. Grytan är rätt populär och har t o m en dag i kalendern den 15 oktober. Bra mat som lätt kan göras för många! 

Man kan förvisso använda kycklingfiléer, men jag föreslår kycklinglår med både skinn och ben det ger mer ”mustig” smak till grytan och köttet blir inte lika torr som kycklingfilén lätt kan bli.

Listan på ingredienser är lång men låt dig inte skrämmas av det, du tar det du har helt enkelt. Huvudsaken är kryddorna dvs örterna och svampen som ger grytan dess unika smak.

Ingredienser för 4 portioner

 Kycklinglår 650 gram1 msk kycklingfond
 1 dl vetemjöl  400 g krossade tomater
 1 tsk salt 1 - 2 msk tomatpuré
 1 krm svartpeppar 2 små morötter (färdigskalad 70 gram)
 1 tsk torkad timjan 70 gram färdigskalade pärllökar
 1 tsk torkad oregano  1 - 2 st kryddstarka korvar
 0,5 tsk torkad basilika 125 – 250 gram svamp
84 gram hackad lök 20 st oliver
 3 vitlöksklyftor (färdighackade 6 gram) Paprika - olika sorter 
2 dl rött vin  140 g (4,94 oz) bacon
  1 - 2 msk pressad citron 


Metod:

  1. Förbered grönsakerna, tvätta och skär morötterna i 0,5 cm tjocka skivor, skala och hacka löken – skala och hacka vitlöken. Strimla paprikorna, mät upp alla kryddor och örter.Skär baconet i 1 cm breda strimlor.
  2. Stek baconet och låt det rinna av på hushållspapper. 
  3. Tvätta och skär paprikor i olika färger i strimlor – inte allt för stora.
  4. Stek löken i en stor gryta några minuter (3 min), tillsätt vitlöken och rör runt lite, stek nu även kycklingbitarna i grytan. Stek kycklingen på ganska hög värme – först med skinnsidan nedåt och sedan vänd på det och stek det 3 minuter på andra sidan. Strö örterna och resterande salt och peppar på kycklingbitarna medans du steker det. Tillsätt morötterna.
  5. Tillsätt fonden, vinet och krossade tomater.
  6. Tillsätt tomatpurén. 
  7. Låt det hela koka upp – sänk värmen och låt det sjuda i 15 minuter. Hit kan du förbereda det i god tid. 
  8. Sedan kan man värma upp det och tillsätta paprika, svamp och oliverna. 
  9. Strö baconet över grytan strax före serveringen, tillsätt gärna lite citronjuice – 1 – 2 msk. Smaka av och korrigera kryddningen. 

Servera med ris. 

Noshe Jan! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar