Räksmörgås är min absoluta favorit. Det är gott, festligt och enkelt!
När jag kom till Sverige sommaren 1966 landade jag i
Fjällbacka, minns än idag hur mycket en påse färskkokta räkor kostade nere vid
hamnen – man kunde få 300- 400 g färskkokta nyfiskade räkor till det facila
priset av 1 krona! Det var då det.
Numera är räkorna inte fullt lika billiga längre. Köper uteslutande grönländska
räkor storlek large. Skalar alltid räkorna själv eftersom de färdigskalade är
mycket dyrare och dessutom smakar det något vattnigare än när man skalar
räkorna själv. Skalet använder jag sedan till att göra en god fond – på så sätt
tar jag rätt på allting, det känns alltid tillfredsställande.
Jag bakar alltid brödet själv men det behöver man inte
egentligen – det duger bra att använda färdigköpt. Ta det bröd som du gillar.
För 2
riktigt rejäla räksmörgåsar
2 brödskivor | 2 hårdkokta ägg som skivas tunt |
ca 40 - 50 räkor | Salladsblad (strimla det fint) |
Såsen | 10 – 12 tunna skivor gurka |
1 dl majonnäs | Garnering: |
1 tsk dijonsenap | Dillstjälkar för dekoration |
Ev salt, peppar och uns av pepparrot | 2 tunna citronskivor |
Metod:
Bre smör på bröden.
Lägg ett lager med tunt strimlade sallad ovanpå. Tunt strimlade därför att det är mycket lättare att äta med kniv och gaffel tycker jag.
Lägg på gurkskivorna och sedan äggskivorna.
Spritsa lite sås ovanpå och lägg på räkorna. Spritsa på mer sås på räkorna.
Dekorera med lite dillkvistar och tunn skiva av citron.
Servera med citronklyftor på sidan om.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar