måndag 8 juni 2020

Fläsklägg och rotmos i slowcooker



Fläsklägg och rotmos är den svenskaste husmanskosten! Vet att det är vintermat, men av och till kan vi längta till just den här maträtten och då bryr jag mig inte om årstiden för det 😊

Så - andan föll på den här rätten häromdagen och ack, så gott det var. Här kommer receptet som är otroligt enkelt. Nu gjorde jag det i slowcooker men det behövs verkligen inte a slowcooker för att laga fläsklägg, det duger gott med en vanlig kastrull. 


Ingredienser för 3 portioner
 Fläsklägg Rotmos Sås 
 1 kg rimmad fläsklägg (utan ben) 650 g kålrot 2 delar cremefraiche
 10 kryddpepparkorn 200 g (ca) potatis 1 del dijonsenap eller vanlig senap
 2 tsk salt 1 liten schalottenlök 0,5 del hackad persilja
 3 lagerblad Några pepparkorn 
 3 st selleristjälkar 1 vegetarisk fond de chef 
 2 gula lökar 2 morötter 
 2 morötter 1 - 2 lagerblad 
 Vatten   

Metod:

  1. Tvätta och skär lök, morötter och stjälkselleri. Skär sedan i mindre bitar, lägg det i botten på din slow cooker eller vanlig kastrull tillsammans med kryddorna. 
  2. Koka upp vatten i en rymlig kastrull, under tiden kan du tvätta köttet och lägga åt sidan. När vattnet kokar upp lägger du i köttet och väntar till dess det börjar koka igen. Skumma av ordentligt. När vattnet till slut är helt fri från skum kan du ta av det från spisen. Häll inte bort vattnet! 
  3. Ta upp köttet och lägg den över grönsakerna i slow cooker eller kastrull.
  4. Häll på det kokhetta vattnet. Häll på mer vatten så att det täcker köttet.
  5. Sätt slow cooker på 4 timmar eller (hög), lagar du det i vanlig kastrull kan du låta vattnet koka upp och sedan låta allt sjuda i ca 2 timmar.  
  6. Tvätta och skala kålroten och skär det i mindre bitar, låt det ligga i saltat vatten så att det inte blir mörkt.  Skala och skär potatisen också i mindre bita.  Låt potatisen ligga i vatten i en separat skål. Kålroten tar längre tid att koka än potatis därför är det inte bra att ha potatisen med från början.
  7. Skala och skär schalottenlöken i mindre bitar och lägg i samma skål eller kastrull som kålroten.
  8. Skala och skär morötterna i mindre bitar och lägg det tillsammans med kålroten.
  9. Kålroten tar ca 40 minuter att koka (i mindre bitar) – när 20 minuter har gått kan du lägga till potatisen.
  10. Ta upp köttet – skär det i skivor eller i mindre bitar. Häll inte bort vattnet som fläskläggen har kokat i – det kan du använda för att spä rotmoset med.
  11. Håll köttet varmt till dess du är klar med rotmoset.
  12. När kålroten och potatisen är klar tar du bort pepparkornen och lagerbladen, mosar och spär med vattnet som du har kokat fläskläggen i.

Vanlig hederlig senap duger gott som komplement, men vill du lyxa till det kan du blanda en sås som består av 2 delar cremefraiche, 1 del dijonsenap eller vanlig senap och 0,5 del hackad persilja. 

Noshe Jan! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar