Lätt att göra och otroligt god äppelkaka! Jag överdriver inte - kakan är Gudagott!
Nu är det hög tid för äppelkaka och rabarberpaj! Nedan får
du grundrecept på äppelkakan som kan varieras. Ibland blandar jag i en tsk malen
kardemumma i smeten och ibland pudra jag på lite kanel på äppelklyftorna innan
jag lägger det i smeten beroende på vilket humor jag är på!
Kaksmeten | Glasyren |
50 g smör | 50 g smr |
1 dl mjölk eller grädde | 1 dl farinsocker |
2 ägg | 1 msk mjölk eller grädde |
2 dl socker | |
3 dl (180 g) vetemjöl | |
1,5 tsk bakpulver | |
2 äpplen | |
50 - 70 g pekannötter |
Alternativ 1
Blanda 1 tsk malen kardemumma i smeten.
Alternativ 2
Pudra på 1 – 2 tsk kanel på äppelklyftorna innan du lägger det i smeten.
- Klä en springform 23 cm i diametered med bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 175 ° C (347 ° F)
- Mät upp alla ingredienser och sätt åt sidan. Vänta med att skala äpplen.
- Smält smöret och blanda med mjölk eller grädden.
- Vispa ägg och socker till en smidig massa eller till dess att smeten skiftar färg.
- Blanda i smörblandningen under ständig vispning.
- Blanda mjöl ock bakpulver och häll i det i smeten.
- Häll smeten i formen.
- Skala, kärna ur äpplen, skär det i relativt tunna klyftor och lägg det i smeten. Lägg därefter i pekannötterna.
- Baka det i ugnen för 45 minuter.
- Fem minuter innan kakan är färdig gör man glasyren. Blanda i samtliga ingredienser i en kastrull. Låt det koka upp – sänk värmen och låt det sjuda i 2 minuter.
- Ta ut kakan när den är klar. Fördela glasyren jämnt över kakan och låt det kallna i kylen ca 30 minuter.
Ta upp kaka från formen och skär upp – servera med
vaniljsås eller glass.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar