torsdag 11 juni 2020

Världens godaste äppelkaka!

English translation and video

Lätt att göra och otroligt god äppelkaka! Jag överdriver inte - kakan är Gudagott!

Nu är det hög tid för äppelkaka och rabarberpaj! Nedan får du grundrecept på äppelkakan som kan varieras. Ibland blandar jag i en tsk malen kardemumma i smeten och ibland pudra jag på lite kanel på äppelklyftorna innan jag lägger det i smeten beroende på vilket humor jag är på!

 Kaksmeten Glasyren
 50 g smör    50 g smr
 1 dl mjölk eller grädde 1 dl farinsocker
 2 ägg 1 msk mjölk eller grädde 
 2 dl socker 
 3 dl (180 g) vetemjöl 
 1,5 tsk bakpulver 
 2 äpplen 
 50 - 70 g pekannötter 

Alternativ 1
Blanda 1 tsk malen kardemumma i smeten.

Alternativ 2
Pudra på 1 – 2 tsk kanel på äppelklyftorna innan du lägger det i smeten.

 Metod:

  1. Klä en springform 23 cm i diametered med bakplåtspapper.
  2. Sätt ugnen på 175 ° C (347 ° F)
  3. Mät upp alla ingredienser och sätt åt sidan. Vänta med att skala äpplen. 
  4. Smält smöret och blanda med mjölk eller grädden.
  5. Vispa ägg och socker till en smidig massa eller till dess att smeten skiftar färg.
  6. Blanda i smörblandningen under ständig vispning. 
  7. Blanda mjöl ock bakpulver och häll i det i smeten.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Skala, kärna ur äpplen, skär det i relativt tunna klyftor och lägg det i smeten. Lägg därefter i pekannötterna.
  10. Baka det i ugnen för 45 minuter. 
  11. Fem minuter innan kakan är färdig gör man glasyren. Blanda i samtliga ingredienser i en kastrull. Låt det koka upp – sänk värmen och låt det sjuda i 2 minuter. 
  12. Ta ut kakan när den är klar. Fördela glasyren jämnt över kakan och låt det kallna i kylen ca 30 minuter. 

Ta upp kaka från formen och skär upp – servera med vaniljsås eller glass.

Noshe Jan! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar