söndag 14 juni 2020

Indisk kebab med pitabröd



Ja – nu är sommaren här och då är det passande med måltider som är lätta att göra.  Vi gillar alla sorters kebab och idag föll jag för att göra indisk kebab som är otroligt smakrik.

Själv brukar jag börja med själva köttfärsen som jag rullar och gör klart i kylen. Sedan gör jag brödet ca 1,5 timme innan maten ska serveras, då är bröden pinfärska och supergoda. Det är också en kebabsort som inte behöver lök för att bli smakrik, du kan självklart blanda i riven lök ändå men det är inte nödvändigt. Kebaben ska rullas och sättas på spett, använder du spett av trä behöver dessa sättas i vatten 15 minuter innan du trär på köttbitarna. Kör du det i ugnen kan du gärna platta till rullarna något. Idag valde jag att göra det i ugnen eftersom vår altan inte är klar än och därför får grillandet vänta till senare tillfälle.

Ris passar bra till men, idag valde vi att äta det med pitabröd och två sorters sallad. Yngste sonen Patrick gör en sås till sina hamburgare som passar väldigt bra även till den här måltiden.

Pitabrödet är superenkelt, och otroligt bra. Nedanstående recept ger 4 stora eller 8 mindre pitabröd.

 Pitabrödet Kebaben
  Ingredienser för 8 (mindre) pitabröd  Ingredienser för 4 personer 
 2, 1/4 dl (193 g) vatten 500 g köttfärs (du kan ta kalkon, kalv eller det du föredrar)
30 g färsk jäst 1 dl urvattnad yoghurt
 6,5 dl (380 g) vetemjöl 1 äggula
  1 msk olivolja Kryddorna
1 tsk salt  1 tsk Garam Masala
  Såsen1 tsk gurkmeja 
 1 del ketchup 0,5 tsk sambal oelek
1 del majonnäs  2 krm svartpeppar
 Uns av vitlökspulver (kan uteslutas) 2 tsk salt
  0,5 tsk mald kummin 
  2 vitlöksklyftor (kan uteslutas)

Metod pitabröd:

  1. Lös jästen i 37 gradigt vatten. 

  2. Blanda i mjölet och kör det i maskin ca 5 minuter, öka farten efter 2 minuter.

  3. Häll i 1 msk olivolja och fortsätt att knåda ytterligare 2 – 3 minuter.

  4. Lägg till saltet och fortsätt knåda till dess allt är blank och smidig.

  5. Mät och dela degen antingen i 4 delar (då får du lite större pitabröd) eller i 8 delar (ger något mindre pitabröd).

  6. Gör en bulle av varje, täck och låt jäsa i 30 minuter. .

  7. Efter 30 minuter tar du upp varje bulle och kavlar det till en rondell som är 12 cm i diameter (för mindre pitabröd).

  8. Låt det jäsa ytterligare 30 minuter.

  9. Baka det på pizzasten i 225 °C. Har du inte pizzasten kan du sätt in en plåt från början i ugnen när du värmer upp det och sedan skjuter du in bröden med bakplåtspappret på den varma ugnsplåten. Det räcker med 7 – 10 minuter, bröden ska inte få färg – de är ganska ”bleka” men otroligt goda speciellt när de är nybakade! 


Metod kebaben:

  1. Blanda alla kryddorna i en liten skål.

  2. Blanda köttet med ägg och yoghurt, blanda väl.

  3. Blanda sedan i alla kryddorna och vitlöksklyftorna som pressas. 

  4. Låt det vila en stund (ca 15 min) i kylen.

  5. Dela köttblandningen i 8 delar (varje del väger ca 80 g)

  6. Rulla det som korvar, sedan kan du trä det på spett eller som jag gjorde – platta till det och laga det i ugnen.

  7. Om du väljer att laga det i ugnen är det 225 grader och ca 25 – 30 minuter. 


Passande sallader:

Sallad Shirazi 

Gurka- och morotssallad

God gurka- och morotssallad passar bra till kebaben!

 2 portioner Dressing 
 0,5 gurka 1 – 1,5 dl yoghurt
 1 morot  1 vitlöksklyfta
 0,5 krm salt 0,5 krm svartpeppar

Metod gurka- och morotssallad:

  1. Tvätta och skala både gurka och morot. Använd en osthyvel och skär gurka och moroten i tunna skivor – rikta osthyveln så att skivorna blir bara 0,5 cm breda. 

  2. Salta och låt det rinna av i ett durkslag ca 30 minuter, kläm ur saften – lägg det i en skål.

  3. Blanda dressingen i en separat skål – häll det sedan över morot och gurkblandningen, blanda väl. 

Noshe Jan! 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar