Ja – nu är sommaren här och då är det passande med måltider som är lätta att göra. Vi gillar alla sorters kebab och idag föll jag för att göra indisk kebab som är otroligt smakrik.
Själv brukar jag börja med själva köttfärsen som jag rullar
och gör klart i kylen. Sedan gör jag brödet ca 1,5 timme innan maten ska
serveras, då är bröden pinfärska och supergoda. Det är också en kebabsort som
inte behöver lök för att bli smakrik, du kan självklart blanda i riven lök ändå
men det är inte nödvändigt. Kebaben ska rullas och sättas på spett, använder du
spett av trä behöver dessa sättas i vatten 15 minuter innan du trär på
köttbitarna. Kör du det i ugnen kan du gärna platta till rullarna något. Idag
valde jag att göra det i ugnen eftersom vår altan inte är klar än och därför
får grillandet vänta till senare tillfälle.
Ris passar bra till men, idag valde vi att äta det med
pitabröd och två sorters sallad. Yngste sonen Patrick gör en sås till sina
hamburgare som passar väldigt bra även till den här måltiden.
Pitabrödet är superenkelt, och otroligt bra. Nedanstående
recept ger 4 stora eller 8 mindre pitabröd.
Pitabrödet | Kebaben |
Ingredienser för 8 (mindre) pitabröd | Ingredienser för 4 personer |
2, 1/4 dl (193 g) vatten | 500 g köttfärs (du kan ta kalkon, kalv eller det du föredrar) |
30 g färsk jäst | 1 dl urvattnad yoghurt |
6,5 dl (380 g) vetemjöl | 1 äggula |
1 msk olivolja | Kryddorna |
1 tsk salt | 1 tsk Garam Masala |
Såsen | 1 tsk gurkmeja |
1 del ketchup | 0,5 tsk sambal oelek |
1 del majonnäs | 2 krm svartpeppar |
Uns av vitlökspulver (kan uteslutas) | 2 tsk salt |
0,5 tsk mald kummin | |
2 vitlöksklyftor (kan uteslutas) |
Metod pitabröd:
Lös jästen i 37 gradigt vatten.
Blanda i mjölet och kör det i maskin ca 5 minuter, öka farten efter 2 minuter.
Häll i 1 msk olivolja och fortsätt att knåda ytterligare 2 – 3 minuter.
Lägg till saltet och fortsätt knåda till dess allt är blank och smidig.
Mät och dela degen antingen i 4 delar (då får du lite större pitabröd) eller i 8 delar (ger något mindre pitabröd).
Gör en bulle av varje, täck och låt jäsa i 30 minuter. .
Efter 30 minuter tar du upp varje bulle och kavlar det till en rondell som är 12 cm i diameter (för mindre pitabröd).
Låt det jäsa ytterligare 30 minuter.
Baka det på pizzasten i 225 °C. Har du inte pizzasten kan du sätt in en plåt från början i ugnen när du värmer upp det och sedan skjuter du in bröden med bakplåtspappret på den varma ugnsplåten. Det räcker med 7 – 10 minuter, bröden ska inte få färg – de är ganska ”bleka” men otroligt goda speciellt när de är nybakade!
Blanda alla kryddorna i en liten skål.
Blanda köttet med ägg och yoghurt, blanda väl.
Blanda sedan i alla kryddorna och vitlöksklyftorna som pressas.
Låt det vila en stund (ca 15 min) i kylen.
Dela köttblandningen i 8 delar (varje del väger ca 80 g)
Rulla det som korvar, sedan kan du trä det på spett eller som jag gjorde – platta till det och laga det i ugnen.
Om du väljer att laga det i ugnen är det 225 grader och ca 25 – 30 minuter.
Gurka- och morotssallad
2 portioner | Dressing |
0,5 gurka | 1 – 1,5 dl yoghurt |
1 morot | 1 vitlöksklyfta |
0,5 krm salt | 0,5 krm svartpeppar |
Metod gurka- och morotssallad:
Tvätta och skala både gurka och morot. Använd en osthyvel och skär gurka och moroten i tunna skivor – rikta osthyveln så att skivorna blir bara 0,5 cm breda.
Salta och låt det rinna av i ett durkslag ca 30 minuter, kläm ur saften – lägg det i en skål.
Blanda dressingen i en separat skål – häll det sedan över morot och gurkblandningen, blanda väl.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar