tisdag 7 juli 2020

Parmesanköttbullar och tomatsås


English translation and video

Enkel och smakrika köttbullar, passar utmärkt när som helst men riktig tröstmat en regnig sommardag!

 Regnig sommardag, då passar det bra med parmesanköttbullar och tomatsås man behöver tröstmat och det här fungerar utmärkt som just det. 

Köttbullarna är supergoda och passar riktigt bra med tomatsås men dessa kan också ätas precis som de är – går att servera ris eller pasta till. Hela middagen är klar på knappt en timme.

Receptet ger fem rejäla portioner. Både tomatsåsen och köttbullarna går utmärkt att frysa in. Jag fryser in dessa var för sig men det går också bra att blanda före frysning.

Här har jag använt mig av kalvfärs men det går utmärkt att använda nötfärs eller kalkonfärs osv. Fonden kan du anpassa till det kött du använder, vill du ha vegetarisk eller vegansk tomatsås kan du använda grönsaksbuljong som du löser i vatten.

Börja gärna med tomatsåsen eftersom det blir godare om det får sjuda ung en timme.

Den teknik jag använder för köttbullarna är att jag formar först och sedan har jag vatten i en kastrull blandat med fond, låter vätskan koka upp och sedan sänker jag värmen rejält, lägger i köttbullarna en och en – lyfter upp dessa när de kommer upp till ytan. På det viset håller köttbullarna formen i stekpannan och dessutom suger inte åt sig en massa fett.

Hade barn och barnbarn på besök - Amanda 2 år åt den här rätten med god aptit, bättre återkoppling än det kan man inte få. Mamma Anna frågade efter recept såklart :))

Är du allergisk mot lök kan du utesluta det.

Ingredienser för 5 portioner

 Köttbullarna Tomatsåsen
 500 g kalvfärs 3 st schalottenlökar (hackas väl)
 40 g riven parmesan (Reggiano) 2 vitlöksklyftor (hackas väl)
 30 g hackad persilja 1 tsk salt
 60 g skorpmjöl 1 krm svartpeppar
 2 dl vatten 1 tsk gurkmeja
 1 - 2 msk kalvfond 1 tsk rökt paprikapulver
 1 ägg 500 gram krossade tomater 
 2 tsk alt 2 msk tomatpuré
 2 krm svartpeppar 1 – 2 msk kalvfond
 2 vitlöksklyftor (pressad eller hackad) 2 tsk torkade persilja
  1 tsk torkade oregano
  1 tsk torkade basilika
  Smaka av med lite vin eller pressad citron 

Metod tomatsåsen:

  1. Hacka schalottenlökarna, pressa vitlöken eller hacka, mät upp allt och ha det redo innan du börjar.
  2. Stek välhackade schalottenlökarna i en blandning av smör och olja i ca 2 – 3 minuter.
  3. Tillsätt vitlöken och fortsätt att steka 30 sekunder innan du tillsätter kryddorna och blanda väl. Låt allt stekas på medelvärme ca 1 minut innan du tillsätter krossade tomater, tomatpuré, vatten och fond, låt det koka upp – sänk värmen och låt det hela sjuda.
  4. Tillsätt örterna 2 tsk persilja, 1 tsk oregano, 1 tsk basilika, blanda väl. Tillsätt sedan hackade färska tomaterna. 
  5. Låt allt koka upp – sänk värmen och låt det sjuda i ca en timme.

 

Metod köttbullar:

  1. Blanda skorpmjöl, kryddor, ägg, vatten, fond, parmesan och hackade persiljan i en skål – blanda väl, låt blandningen svälla i ca 10 minuter.
  2. Blanda i färsen och blanda väl.
  3. Mät upp köttbullarna och rulla.
  4. Ha vatten i en kastrull blandat med lite fond, låt det koka upp och sedan sjuda på låg värme, lägg de råa köttbullarna i spadet och lyft det sedan efter någon minut när de kommer upp till ytan. Lägg åt sidan.
  5. Sedan är det bara att steka köttbullarna i en blandning av smör och olja.
  6. Före servering kan du lägg köttbullarna i tomatsåsen och värma upp.

Servera med ris eller pasta.

Noshe jan! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar