Enkel och smakrika köttbullar, passar utmärkt när som helst men riktig tröstmat en regnig sommardag!
Köttbullarna är supergoda och passar riktigt bra med tomatsås men dessa kan
också ätas precis som de är – går att servera ris eller pasta till. Hela
middagen är klar på knappt en timme.
Receptet ger fem rejäla portioner. Både tomatsåsen och
köttbullarna går utmärkt att frysa in. Jag fryser in dessa var för sig men det
går också bra att blanda före frysning.
Här har jag använt mig av kalvfärs men det går utmärkt att
använda nötfärs eller kalkonfärs osv. Fonden kan du anpassa till det kött du
använder, vill du ha vegetarisk eller vegansk tomatsås kan du använda
grönsaksbuljong som du löser i vatten.
Börja gärna med tomatsåsen eftersom det blir godare om det
får sjuda ung en timme.
Den teknik jag använder för köttbullarna är att jag formar
först och sedan har jag vatten i en kastrull blandat med fond, låter vätskan
koka upp och sedan sänker jag värmen rejält, lägger i köttbullarna en och en –
lyfter upp dessa när de kommer upp till ytan. På det viset håller köttbullarna
formen i stekpannan och dessutom suger inte åt sig en massa fett.
Hade barn och barnbarn på besök - Amanda 2 år åt den här rätten med god aptit, bättre återkoppling än det kan man inte få. Mamma Anna frågade efter recept såklart :))
Är du allergisk mot lök kan du utesluta det.
Köttbullarna | Tomatsåsen |
500 g kalvfärs | 3 st schalottenlökar (hackas väl) |
40 g riven parmesan (Reggiano) | 2 vitlöksklyftor (hackas väl) |
30 g hackad persilja | 1 tsk salt |
60 g skorpmjöl | 1 krm svartpeppar |
2 dl vatten | 1 tsk gurkmeja |
1 - 2 msk kalvfond | 1 tsk rökt paprikapulver |
1 ägg | 500 gram krossade tomater |
2 tsk alt | 2 msk tomatpuré |
2 krm svartpeppar | 1 – 2 msk kalvfond |
2 vitlöksklyftor (pressad eller hackad) | 2 tsk torkade persilja |
1 tsk torkade oregano | |
1 tsk torkade basilika | |
Smaka av med lite vin eller pressad citron |
Metod tomatsåsen:
- Hacka schalottenlökarna, pressa vitlöken eller hacka, mät upp allt och ha det redo innan du börjar.
- Stek välhackade schalottenlökarna i en blandning av smör och olja i ca 2 – 3 minuter.
- Tillsätt vitlöken och fortsätt att steka 30 sekunder innan du tillsätter kryddorna och blanda väl. Låt allt stekas på medelvärme ca 1 minut innan du tillsätter krossade tomater, tomatpuré, vatten och fond, låt det koka upp – sänk värmen och låt det hela sjuda.
- Tillsätt örterna 2 tsk persilja, 1 tsk oregano, 1 tsk basilika, blanda väl. Tillsätt sedan hackade färska tomaterna.
- Låt allt koka upp – sänk värmen och låt det sjuda i ca en timme.
Metod köttbullar:
- Blanda skorpmjöl, kryddor, ägg, vatten, fond, parmesan och hackade persiljan i en skål – blanda väl, låt blandningen svälla i ca 10 minuter.
- Blanda i färsen och blanda väl.
- Mät upp köttbullarna och rulla.
- Ha vatten i en kastrull blandat med lite fond, låt det koka upp och sedan sjuda på låg värme, lägg de råa köttbullarna i spadet och lyft det sedan efter någon minut när de kommer upp till ytan. Lägg åt sidan.
- Sedan är det bara att steka köttbullarna i en blandning av smör och olja.
- Före servering kan du lägg köttbullarna i tomatsåsen och värma upp.
Servera med ris eller pasta.
Noshe
jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar