lördag 11 juli 2020

Baklava!



Unik recept för snabblagad baklava som varken behöver filodeg eller ugn!

En väninna lagar baklava utan filodeg som är mycket god. Frågade efter receptet och tror det eller ej – hon vägrade! Motiveringen var: om alla gjorde mitt recept då blir mina baklava inte speciella! Okay tänkte jag – så svårt kan det inte vara att testa det själv! Idag skred jag till verket och resultatet är otroligt bra! Man behöver inte filodeg och ej heller ugn. Det här är ett basrecept vilket innebär att man kan göra fler saker med den om man önskar – t ex ha i hackade nötter i degen, eller byta ut pistaschnötterna till andra nötter som man gillar och har mycket av. Låt fantasin flöda!

Ingredienser för 30 st. små baklava

 Degen Sirapen
 200 g mandelmassa 100 g socker
 1 tsk mald kardemumma 33 g vatten  (2,5 msk)
 0,5 tsk rosenvatten 1 msk rosenvatten

Metod:

  1. Riv mandelmassan grovt, lägg det i en rymlig skål. Häll över malen kardemumma och rosenvatten. Knåda till dess allt är blandat, smaka av och justera kryddningen så att det passar dig. 
  2. Lägg degen på en arbetsbänk och knåda till dess degen är smidig. Lägg på plastfolie under och över – kavla degen till en rektangel som är ca 6 mm tjock. Lägg det på en bricka med plasten under. 
  3. Blanda vatten och socker i en kastrull och låt det koka upp, sänk värmen och låt det sjuda i ca 2 minuter eller till dess du får en sirapsaktig konsistens. Skumma av om nödvändigt. Lägg till rosenvatten precis innan du tar av det från spisen. 
  4. Pensla ett tunt lager med sirap på degen – lägg det i kylen 10 minuter.
  5. Ta ut degen efter 10 minuter. Lägg på plastfolie och vänd degen, lägg det på brickan igen. Pensla på ett något tjockare lager med sirap den här gången, dekorera med pistaschnötter, tryck ner dessa lite lätt och pensla på ett lager med sirap på nötterna, den här tekniken gör att nötterna håller sig på plats. Lägg brickan med degen i kylen igen och låt sirapen stelna något (det tar ca 30 minuter). 
  6. Ta ut baklava och skär det med vass kniv i rutor om 25,3 x 25,3 mm, eller i den form du önskar, baklavan är nu ätfärdig, men det är bra om du låter det torka utan att täcka det i kylen över natten.  
Låt det "torka" otäckt i kylen över natten. Servera med te eller kaffe. 
Noshe Jan! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar