Underbara ”rullar” med turkisk yufkadeg. Otroligt bra att ha som snacks eller med på en picknick. Fyll det med det du gillar – här ger jag recept på två olika fyllningar – låt fantasin flöda! Den ena är vegetarisk med fetaost och örter, den andra är en köttfyllning. Jag har även gjort det med fajitasfyllning med lika gott resultat.
Yufkadeg kommer från Turkiet och används även i andra länder
i mellanöstern. Degen finns att köpa i välsorterade invandrarbutiker t ex: Matkanonen,
Kistagrossen osv. Har lång hållbarhet så köp några stycken och ha i kylen. Degen
är något tjockare än filodeg och därför lättare att hantera. Har du inte
möjlighet att köpa yufkadeg kan du istället använda filodeg – skär det i så
fall i lämplig storlek.
Hur som helst, vi skulle på studentpicknick den 14 augusti
och eftersom vår studentska Moa älskar mat från mellanöstern valde jag att göra
en sådan minibuffé. Som framgår av videon fanns Sallad Olivier, vinbladsdolmar,
två sorters Börek eller ”rullar” som jag kallar dessa, hummus, tzatziki,
baguetter, grönsakssallad med dressing, - vi var 8 personer och maten räckte
mer än tillräckligt.
Recept på sallad Olivier hittar du här
Recept för Vinbladsdolmar hittar du här
Tzatziki hittar du här
Recept på hummus finner du i slutet av bloggen.
Du kan antingen ta ett yufkablad eller två för varje rulle. Smeten nedan räcker till ett paket yufkadeg som ser ut som en triangel (se bild).
Ingredienser
för vegetarisk fyllning |
120 g
välhackade röd paprika |
1 paket
yufkadeg |
Kryddblandningen |
390 gram
fetaost |
2,5 tsk salt |
40 gram
hackad persilja |
3 krm
svartpeppar |
50 gram välhackade
vårlökar |
1 msk
gurkmeja |
0,5 tsk
svartpeppar |
1 tsk malen
kummin |
Ingredienser
för köttfyllningen |
1 tsk malen
sumak |
1 paket
yufkadeg |
1 tsk malen
torkade persiska lime |
500 – 600 gram
köttfärs |
1 – 2 msk
paprikapuré |
75 gram
välhackade vårlökar |
1 – 2 msk
tomatpuré |
40 gram
välhackade persilja |
1 dl vatten |
140 gram gul
lök |
1 – 2 tsk
pressad citron |
2 vitlöksklyftor
|
|
Sedan är det en smaksak om du vill lägga till andra örter i den vegetariska böreken - t
ex välhackade mynta – det behövs bara någon matsked i så fall – eller blanda i
det som du själv gillar.
Jag använde röd spetspaprika för köttfyllningen - ta det du har hemma.
Metod vegetarisk börek
- Ta ut degen från kylen och låt det rumstemepereras under 10 minuter.
- Skölj grönsakerna noga, rensa och hacka – sätt åt sidan.
- Smula fetaosten i en bunke och blanda i kryddor och örter. Knåda lite så att allt blandas väl.
- Häll lite vatten i en skål och ha det redo för att rulla ”böreken”.
- Lägg lite plastfolie på en bricka och ha det redo för att lägga färdiga böreken på.
- Lägg ett eller två blad på ren yta och lägg två matskedar med fyllning, vik in sidorna först och sedan rulla degen. Mot slutet penslar du lite vatten på degen innan du rullar det mot slutet, vattnet gör att degen fastnar och går inte upp när du förvarar eller steker det. Lägg rullarna på brickan, ha plastfolie mellan varje lager så att rullarna inte fastnar i varandra om du avser att steka det t ex dagen efter.
- Det här kan du göra i god tid och låta det vila i kylen.
- Värm olja i en stekpanna till minst 13̊0̊ – 140̊ grader (Celsius) – lägg i några stycken rullar och stek till dess dessa har fått en fin färg, tar ca 2 – 3 minuter.
Metod köttfyllningen:
- Stek den välhackade gula löken i en blandning av olja och smör i ca fem minuter.
- Tillsätt krossad vitlök och stek ytterligare en minut.
- Tillsätt köttfärsen och stek tills det har ändrat färg, dela det gärna innan du lägger i stekpannan eller dela det i stekpannan med hjälp av två gafflar.
- Tillsätt den finhackade paprika och vårlöken, blanda väl.
- Fördela kryddblandningen och blanda väl.
- Blanda tomatpuré och paprikapuré med lite vatten och tillsätt det i köttblandningen.
- Tillsätt den hackade persiljan och blanda väl.
- Smaka av och korrigera kryddningen så att det passar dig och din familj. Jag tillsatte lite pressad citron mot slutet.
- Låt det sjuda på låg värme till dess all vätska har absorberats.
- Låt det kallna något innan du lägger fyllningen i yufkadegen och rullar på samma sätt som den vegetariska böreken.
- Stek i olja i några minuter eller tills rullarna får en gyllene färg.
Det viktigaste är att skala kikärterna innan du mixar det, då får du en otrolig
bra och smidig hummus, värt att lägga ner lite jobb på det. Du kan gärna dubbla
mängden eftersom hummus håller rätt länge i kylen,
Ingredienser
400 gram
kokta kikärter i burk (1 burk) |
3 msk tahini |
1 msk pressad
citron (1/2 citron) |
1
vitlöksklyfta som pressas (kan uteslutas) |
0,5 dl vatten |
1 krm
spiskummin (malen) |
1 – 2 krm
salt. |
Metod:
- Lägg kikärterna i ett durkslag och skölj nogsamt. Skala kikärterna.
- Lägg dessa i en mixer.
- Lägg i övriga ingredienser och processa under 2 – 3 minuter eller till dess du får en slät och smidig blandning.
- Smaka av – blanda i lite vatten eller olivolja om ”smeten” är för tjock
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar