lördag 10 oktober 2020

Inlagda paprikor




 English translation and vdeo


Supergoda paprikor inlagda i massor av vitlök och persilja – så lätt och otroligt användbar med lång hållbarhet. Bra present!

Fick receptet av en vän från Bosnien – nu fick receptet komma till livs igen. 3 kilo paprikor blev en burk (ca 0,5 liter). Man kan med fördel blanda olika typer av paprikor, t ex röd spetspaprika eller gul spetspaprika.

3 kilo paprika
Massor av vitlök ( 1 – 2)
Salt
En rejäl bunt persilja
Olivolja

OBS! Är du allergisk mot vitlök kan du utesluta det. Använd i så fall andra örter som smaksättare, gräslök, oregano, basilika osv.

 Metod: 

  1. Börja med att tvätta paprikorna ordentligt. Lägg sedan dessa i en stor skål med ljummet vatten och någon matsked bikarbonat, låt det vila en stund – skölj sedan av och torka paprikorna.
  2. Skölj persiljan och låt det torka en stund – eller använd salladsslunga för att ta bort allt vatten. Skär bort lite av stjälken – dock inte allt eftersom mycket av smaken sitter i stjälken!
  3. Blötlägg vitlöksklyftorna i ljummen vatten - det underlättar när man ska skala dessa.
  4. Sätt på en eller två stekpannor på hög värme, stek paprikorna (utan olja) i stekpannorna till dess de får svarta fläckar runtom – vänd paprikorna några gånger. Överför paprikorna till en ugnsform (utan olja) och låt det ”efterkoka” i ugnen på högsta värme ca 10 – 15 minuter eller till dess de blir mjuka. 
  5. Skala vitlöken – du kan dela klyftorna eller skära i mindre bitar, eller låta klyftorna vara hela – det är en smaksak.
  6. Ta ut paprikorna och sätt det i en kastrull med lock på under 5 minuter, det bildas ånga i kastrullen och på så sätt underlättar det när du ska skala paprikorna. Skala paprikorna och sätt åt sidan.
  7. Lägg upp paprikorna på en bricka och salta lätt på en sida – sätt åt sidan.
  8. Desinficera burkarna du vill använda i ugnen – 120 graders värme under 10 – 15 minuter. Låt det svalna lite. 
  9. Gör en arbetsstation med vitlöken, persiljan och paprikorna.
  10. Häll lite salt i botten på burken (1 – 2 krm) – täck med vitlök och persilja. Varva sedan med paprikor, fortsätt till dess du har fyllt hela burken. Häll på olivolja, ta hjälp av en kniv för att säkerställa att olivolja täcker allt och tränger in i glasburken. Sätt på lite plastfolie och sätt på locket. Förvara på mörkt och svalt ställe. Inläggningen blir klar efter ca 4 – 5 veckor.

Användningsområde:
Strimla och ha det i sallader av olika slag,
Skär det i önskad form som dekoration för olika maträtter.
Purea och använd det i muhammara.

Noshe Jan - Smaklig!


Röd eller gul spetspaprika passar utmärkt till inläggning. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar