onsdag 14 oktober 2020

Vardagspiccata


English translation and video 


Superläcker och välsmakande Piccata med vitvinssås, smakrika tomater och potatismos, plus att det är enkelt att göra! 


Jag har bloggat om piccata förut, nu gjorde jag en vardagspiccata som inte tar lång tid och är otroligt smakrik i kombination med potatismos och god sås gjord på schalottenlök, vittvin och grädde. Det som tar längre tid är tomaterna som behöver stå i 100 graders ugn i flera timmar – men det sköter sig själv och man behöver inte bry sig om det!

2 Portioner

2 st kycklingfiléer


Metod:

Tomaterna:

  1. Börja med att tvätta och torka tomaterna, du kan med fördel använda småtomater i olika färger. 
  2. Skär det i mitten och lägg allt i en smord ugnsform – tillsätt lite salt och lite socker och därefter olivolja och blanda väl. 
  3. Hacka 1 – 2 vitlöksklyftor grovt och lägg det i formen. 
  4. Sätt det i 100 graders ugn och låt det vara kvar i flera timmar, 3 – 4 timmar, ju längre desto bättre egentligen. Det sköter sig själv.
 

Såsen

  1. Hacka schalottenlöken fint. Smält smör i en panna och stek löken i ca 5 min.
  2. Tillsätt 1,5 msk vetemjöl och fortsätt steka till dess allt mjöl och lök har blandats väl. Tillsätt mer smör om så behövs. 
  3. Häll över vinet lite i taget. Blanda väl.
  4. Tillsätt lite pressad citron. Låt det puttra en kort stund.
  5. Tillsätt grädde lite i taget till dess du får önskad konsistens. 
  6. Tillsätt lite salt och vitpeppar, blanda väl.
  7. Smaka av och korrigera kryddningen. 
  8. Tillsätt kycklingfonden och buljongtärningen som smulas sönder, blanda väl och smaka av igen. – jag behövde tillsätta mer pressad citron, men det är verkligen en smaksak – bästa resultat uppnår man om man smakar av och korrigerar kryddningen så att den passar den egna smaklöken.

Kycklingen

  1. Tvätta och ansa kycklingfiléerna.
  2. Sätt filéerna på en skärbräda – täck med plastfolie och banka till dess du får jämn tjocka skivor. 
  3. Blanda skorpmjöl med alla örter och kryddor.
  4. Vispa ihop ägget med lite vatten (1 – 2 msk).
  5. Häll upp lite mjöl i en skål.
  6. Doppa filéerna i mjöl och därefter i äggblandningen. Till sist doppar man filéerna i skorpmjölet. 
  7. Hetta upp olja i en panna och stek filéerna ca 3 minuter på varje sida, innertemperaturen ska vara 72 grader (Celsius). 
Lägg upp och servera med potatismos, sås och tomater. Gudagott är det!

Noshe Jan!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar