fredag 30 oktober 2020

Apelsinkyckling

English translation and video  


Fantastisk maträtt som kan serveras som huvudrätt eller som snacks. Du kommer inte ångra att göra den här rätten. Superpopulär härhemma.

Första gången jag åt apelsinkyckling var på Panda Express i USA i mitten på 80-talet. Blev verkligen förtjust. Numera finns ställen som ChopChop i Sverige (det första kom till Sverige 2011), där man kan äta apelsinkyckling men förr i världen fick jag lov att fixa det själv. Fick ett recept från Panda Express som jag har modifierat lite och resultatet var helt fantastisk.

Viktigt att tänka på är att använda benfria kycklinglårfilé, vanlig bröstfilé blir för torr!

Ingredienser för 4 portioner
500 gram benfria kycklinglårfiléer

Smeten:
185 gram vetemjöl
56 gram majsstärkelse
0,5 tsk vitpeppar 
0,5 msk salt
1 tsk vegetabilisk olja 
1 ägg 
160 gram ramlösa eller vanligt vatten 

Såsen
1 tsk vegetabilisk olja
1/4 tsk pepparflingor
0,5 tsk riven eller hackad ingefära
1 msk pressad vitlök (kan uteslutas) 
65 gram strösocker
60 gram brunsocker
50 gram pressad apelsinjuice
52 gram vinäger
2 msk soja (kikkomans)
1 tsk sesamolja

Redning:
2 msk majsstärkelse
2 msk kallt vatten. 


Metod:

  1. Tvätta, ansa och skär kycklinglårfiléerna i små bitar, 3 cm x 1,5 cm som huvudrätt, mindre om du ska ha det som snacks. Förvara det i kylen under tiden du mäter upp allt för smeten.
  2. I en stor skål blandar du i vetemjöl, peppar, salt, ägg, olivolja och ramlösa. Vispa det ordentligt. Smeten får inte vara för tjock och inte heller för tunn, kolla videon för att se konsistensen. 
  3. Ta ut kycklingbitarna från kylen och lägg det i smeten, blanda så att kycklingbitarna täcks av smeten. Täck och förvara i kylen minst en halvtimme.
  4. Värm oljan till 200° (Celsius) och stek kycklingbitarna i 6 minuter. Ta upp de friterade bitarna och lägg åt sidan. Jag dubbel friterar bitarna sedan genom att lägga i allt i pannan med oljan igen under ca 2 minuter eller till dess de får en fin gyllene färg, på så sätt håller sig kycklingbitarna krispigt längre.  Håll dessa varma i 150° (Celsius) ugnsvärme under tiden du gör såsen. 
  5. Värm en panna och häll i olja. Tillsätt ingefäran och låt det hela bli lite varm.
  6. Tillsätt pepparflingorna och rör runt. 
  7. Lägg till pressade vitlöken och blanda väl, stek det inte för länge! Max en minut. 
  8. Tillsätt bägge sockersorter och vinäger, rör runt till dess sockret löser sig. 
  9. Tillsätt sojan och fortsätt blanda.
  10. Tillsätt en tesked torkat och malt apelsinskal eller rivet skal av en färsk apelsin.
  11. Häll i apelsinjuice och fortsätt att röra.
  12. Vispa 2 msk majsstärkelse med 2 msk vatten, häll det i pannan lite i taget. Nu får man se upp så att såsen inte blir för tjock. 
  13. Toppa med sesamolja och ta av pannan från spisen. 
  14. Ta ut kycklingbitarna och häll såsen över och rör runt så att alla bitarna täcks av såsen.

Servera med härligt basmatiris gjord på persisk vis. Servera soja på sidan om.

Tips: Ha rivet skal av en apelsin i smeten, då får du intensivare smak av apelsin. 

Noshe Jan! 


Med sesamfrön



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar