söndag 25 oktober 2020

Khoreshte Gheimeh - Kalvgryta

 


English translation and video 

Den här maträtten är en höjdare i det persiska köket. Doften och smaken är nästintill förföriskt!

En lättlagad maträtt med smak av torkad lime och linser som serveras med basmatiris gjort på persiskt vis såklart! Det man behöver tänka på är att blötlägga de gula linserna i god tid.

I mitt föräldrahem lagades den här rätten alltid med kalvkött men man kan använda lamm eller nötkött också. syra, hetta, salt och fett är viktiga element för att den persiska maten ska smaka gott, eller rättare sagt all mat! Som ni kanske har lagt märke till används t ex pressad citron, torkad lime flitigt i det persiska köket. Numera  finns torkade lime som ingår i maträtten att köpa på Willys, jag använder både hela lime och mald sådan i rätten.

 Ingredienser (3 portioner)

300 g kalvkött som skärs i riktigt små bitar max 1x1 cm.
1 gul lök som hackas väl
80 g gula linser (blötläggs några timmar eller över natten)
3 – 4 st. hela torkade lime som pickas
1 tsk malen torkade lime
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk gurkmeja
2 msk tomatpuré
5 dl vatten
1 – 2 tsk pressad citron (kan uteslutas) 

Garnering
1 medelstor potatis som skalas och skärs i stavar. Du kan också med fördel använda dig av färdig sådan som heter Pommes Pinnes som finns i vanliga livsmedelsbutiker vid chipsavdelningen. Fungerar utmärkt!
6 st. hela småtomater (låt dessa koka med sista 10 minuterna i grytan

 Metod:

  1. Börja med att tvätta linserna och blötlägga det med lite flingsalt några timmar eller över natten. Det är olika kvalité på gula linserna, några som kokar snabbt och andra som tar längre, man får prova sig fram, oavsett kvalité underlättas matlagningen av att blötlägga det i god tid.
  2. Skär köttet i riktigt små bitar (1 x 1 cm ca) och lägg åt sidan.
  3. Skala och hacka löken.
  4. Mät upp allt och ha det redo innan du sätter igång matlagningen, på så sätt glömmer man inte ingredienserna! 
  5. Skala potatisen och skär det i stavar, blötlägg det i lättsaltat vatten under tiden. 
  6. Koka potatisen i lättsaltat vatten ca 3 minuter. Sila och kyla det hela i kylskåpet. När det sedan är dags för uppläggning friterar du dessa ca 6 minuter eller till dess att de får fin gyllene färg. Använder du Pommes Pinnes kan du hoppa över detta.
  7. Smält lite smör och olja i en tjockbottnad kastrull, häll i välhackade löken och stek det i 5 minuter. 
  8. Tillsätt köttet och fortsätt steka det i 3 minuter tillsammans med löken, tillsätt därefter linserna och fortsätt steka i ytterligare 2 minuter. 
  9. Häll över kryddorna och rör om så att allt blandas väl.
  10. Picka torkade limen och lägg i grytan, man pickar för att limen ska kunna ”sjunka” i såsen. 
  11. Lägg till tomatpuré, koncentrerad fond och vatten. 
  12. Låt allt koka upp, sänk värmen och låt det sjuda sedan utan lock ca 30 minuter. Känn på linserna, låt allt koka till dess att linserna är klara. 
  13. Tvätta tomaterna och låt dessa koka i grytan de sista 10 minuterna. 
  14. Tillsätt mer vatten vid behov, såsen får inte vara för tunn! 
  15. Smaka av och korrigera kryddningen. Jag tillsätter alltid lite pressad citron mot slutet.

Lägg upp grytan i ett djupt uppläggningsfat, lägg upp tomaterna så att dessa är synliga och strö på friterade potatis.

Servera med basmatiris på persiskt vis.

Noshe Jan!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar