lördag 24 oktober 2020

Tomatpuré


English translation and video 

Ljuvligt att göra egen tomatpuré tycket jag! Det tar lite tid men det är det värt.

Passade på när kvisttomater kostade 9,90 kilot på Sollentuna Gross (Tingsvägen, Sollentuna). Det lönar sig kanske inte att göra egen tomatpuré om kilopriset är högre. Kom hem med 20 kilo ungefär, 10 kilo skulle torkas och 10 kilo skulle bli tomatpuré. Det låter som mycket men 10 kilo tomater ger ca 700 gram tomatpuré, det blev inte mer än så 😊

Ingredienser
10 kilo tomater 
2 – 3 msk flingsalt

 Metod:

  1. Börja med att tvätta tomaterna ordentligt. Som regel har jag lite ljummet vatten och några matskedar med bikarbonat som jag löser i vattnet. Lägger sedan i tomaterna eller andra grönsaker för den delen och låter det vila 10 minuter ungefär innan jag sköljer av ordentligt och låter det torka en stund.
  2. Ta bort blad och den hårda stammen. 
  3. Skär tomaterna i mindre bitar.
  4. Lägg tomaterna på en ugnsplåt och salta med flingsalt, blanda väl och överför sedan tomaterna till ett stort durkslag eller flera små. Sätt durkslagen återigen på en ugnsplåt, täck och låt vila i 3 – 5 timmar. Häll bort vätskan som har samlat sig på plåten och överför tomaterna till en stor kastrull. Mina 10 kilo tomater behövde en kastrull på 10 liter.
  5. Låt det koka upp på svag värme, rör om då och då. Tomaterna är klara för nästa steg när vätskan i kastrullen i stort sätt täcker tomaterna och dessa är riktigt mjuka.
  6. Kör det i en mixer eller matberedare. Sila och tryck ut så mycket vätska som möjligt. Kasta inte bort det som blir kvar – vi ska köra det en gång till i silen. Ja – som du kanske lägger märke till i videon så ställer man till det i köket när man håller på med tomatpuré!
  7. Lägg kastrullen på spisen igen, låg värme och låt det sjuda sakta på låg värme i åtminstone 7 timmar. Det är ingen katastrof om du inte hinner göra allt på en och samma dag, man kan fortsätta dagen efter.
  8. Purén är klar när det blir spår när du drar med slev genom purén och att det inte rinner tillbaka.
  9. När det börjar närma sig slutet kan du värma upp ugnen till 120 grader och sätta in glasburkar och lock i ugnen för ca 10 – 15 minuter. Häll upp varma tomatpurén på varma glasburkar.
  10. Täck med en handduk och låt det kylas lite i rumstemperatur innan du fyller på med olivolja och sätter på locken.

Förvara svalt, men öppnad burk förvaras i kylen.

 Man kan självklart smaksätta tomatpurén med örter osv – men jag vill gärna ha friheten att smaksätta maträtten som är passande, därför gillar jag att ha en baspuré.

Noshe Jan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar