torsdag 5 november 2020

Inlagda citroner

English translation and video

Underbart goda inlagda citroner som är lätta att göra och kräver inte så mycket arbete. Ett års hållbarhet.

Vän av ordning undrar varför ska man använda inlagda citroner när det finns färska?

Färska citroner kan ju i sammanhanget skryta med arom och olja från skalet och den skärpa som saften har. Konserverade citroner är någonting helt annat. Saftens skärpa mjuknar med tiden men citronsmaken blir något intensivare och saltet och jäsningen hjälper till att skapa en umamikvalité och ett djup som färsk citron inte når upp till.

Prova med att kasta en eller två klyftor i olika grytor med kött eller kyckling eller varför inte fisk, det är en upplevelse! Det ingår i nordafrikanska köket som basvara. Här har vi inte lärt oss det ännu riktigt.

En viktig detalj är att man måste ta bort vaxet från citronerna – det har jag bloggat om tidigare och du hittar det här

 

Ingredienser 
5 – 6 citroner
Flingsalt (ca 1 dl)
Pressad juice från 4 citroner
Lite vatten

Metod:

  1. Tvätta citronerna enligt anvisning (Här).
  2. Tvätta glasburken och låt det sedan steriliseras i 120 graders värme i ugnen under ca 15 minuter.
  3. Torka citronerna
  4. Skär citronerna i 4 delar men inte ända ner- häll på lite flingsalt emellan och tryck ner det i burken. Fortsätt så till dess du har burken full med citroner.
  5. Pressa de 4 – 5 extra citronerna och häll det i burken. Fyll eventuellt på lite vatten så att vätskan täcker citronerna. Toppas med lite flingsalt. Sätt på locket.

Jag vänder upp och ner på mina burkar under ca en timme innan jag sätter det längst ner i kylen. Citronerna har lång hållbarhet (över ett år), om vätskan tryter kan du bara fylla på med mer citronjuice.  Härnedan kan du få tips om några användningsområden för inlagda citroner.  

 Noshe Jan! 


Användningsområden

  • Ta ut några klyftor eller en hel citron, tvätta det snabbt under rinnande vatten för att skölja bort överflödig salt, ta bort kärnorna, hacka och använd det i grytor av olika slag. Smaka på en bit så förstår du att det är svårt att med ord förklara upplevelsen😊 
  • Hacka en klyfta eller två och ha det i sallader.
  • Kläm en eller två klyftor i favoritdressingen så lovar jag att inlada citroner tar det några snäpp högre. Det är så otroligt gott!  
  • Använd det i salsa eller olika dipp.
  • Pastarätter blir otroligt malliga när man har i inlagda citroner, pasta + inlagda citroner + några skvätt olivolja gör susen vill jag lova.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar