söndag 22 november 2020

Korvgryta

English translation and video

Korv kan vara otroligt gott! Här är ett recept för en underbar gryta med två sorters korvar som värmer själen! Besök gärna min blogg för komplett lista och mängd över ingredienser.

 Korv har ju ansetts som ”billig” mat bokstavligen men man kan piffa upp det rätt mycket. Den situation som vi befinner oss i med Corona gör att man måste nöja sig med det man har hemma och inte skynda till butiken för att fylla på hela tiden. Den här grytan kom till utifrån vad jag hade i kylen helt enkelt.

Du kan variera det utifrån vad du har hemma. Chilikorv med vitlök är gott att ha i grytan – sedan råkade jag ha grillkorv (Roslagsgrill) som är vanlig grillkorv men något stadigare och godare än vanlig grillkorv. Du kan ta prinskorv, falukorv osv – men en korv bör ha lite mer smak än den andra.

Råkar du ha vin hemma kan du ha i en skvätt – annars duger det bra med vanlig buljong som löses i vatten innan du tillsätter det.  Här använder jag mig också av paprikapuré som vi alltid har hemma – det är inte någon katastrof om du inte har det hemma – ta i så fall bara mer tomatpuré.

Grytan kan avnjutas med pressad potatis, potatismos, pasta eller bara bröd till som en mustig soppa!

En stor fördel med den här rätten är att den kan bli klar samtidigt som potatisarna. Om du hackar och gör iordning allt, sätter på potatisarna är grytan klar samtidigt som potatisarna – dvs. att det hela tar ca 30 minuter.

Ingredienser för 4 stora portioner

270 gram chili och vitlökskorv (3 st.)
220 gram färdiga Kidneybönor (du kan ta andra bönor som du har hemma)
355 gram hackade färska tomater(ca 3 st. medelstora tomater)
10 st. småtomater
100 gram röd paprika i strimlor
1 st. gul lök som hackas väl 
1 morot som skärs i små bitar
2 stjälkar selleri som hackas väl 
3 vitlöksklyftor
1 st. kycklingsbuljong som löses i 5 dl varmt (kokad vatten) Du kan ta annan buljong eller fond du har hemma. 
Garnera gärna med lite persilja.

Kryddorna
0,5 tsk malen kummin
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk timjan
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 – 4 msk tomatpuré
2 msk paprikapuré
1 st. lagerblad

Metod:

  1. Skala och hacka löken. Skala moroten och skär i halvslantar eller hacka. Gör samma sak med sellerin, sätt åt sidan.
  2. Tvätta och hacka tomaterna grovt, sätt åt sidan.
  3. Hacka eller pressa vitlöken, sätt åt sidan.
  4. Tvätta paprikan och strimla det, sätt åt sidan.
  5. Skölj bönorna ordentligt och sätt åt sidan.
  6. Mät upp kryddorna och sätt åt sidan. 
  7. Koka upp 0,5 liter vatten och lös kycklingbuljongen – sätt åt sidan. 
  8. Skär korven i mindre bitar. Jag tog bort skinnet på chilikorven – det är en smaksak – du kan låta bli det egentligen. 
  9. Hetta upp en tjockbottnad kastrull och häll i lite matolja.
  10. Häll i lök, morot och selleri – stek i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och fortsätt stek i ytterligare en minut.
  11. Tillsätt korvbitarna och stek ca 2 minuter. 
  12. Efter 2 minuter tillsätter du krossade eller hackade tomater, paprikastrimlorna, hela små tomater, bönorna, krydda med kryddblandningen, lägg till lagerblad, tomatpuré och paprikapuré. Häll på buljongen. Låt det hela koka upp. Sänk värmen och låt det småputtra till dess potatisarna blir klara.

Servera med potatismos, pressad potatis. potatismos, pasta eller bara bröd till som en mustig soppa!

Noshe Jan!


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar