måndag 11 januari 2021

Smörkyckling

 


Idag har jag en gästbloggare från Uppsala - Hon lagar en underbar maträtt som heter Butter chicken eller smörkyckling. Lätt och mycket välsmakande. Smaklig!  

Från lätt att laga mat med Nazim (YouTube-kanal)

 Jag heter Nazim. Jag lärde mig laga mat och baka av min mamma när jag var 10 år. Jag är en indiska från Hyderabad. Arvet från det äkta Hyderabadiska köket och dess kungliga saga av rätter och recept kvarstår fortfarande hos gamla Deccan-familjer. Hyderabadiska köket består av en bred repertoar av ris-, vete- och kötträtter och den skickliga användningen av olika kryddor, örter och naturliga matvaror.

 Enkelt smörkycklingrecept

Detta enkla kycklingrecept är fullt av äkta indiska smaker. Maträtten är ett hälsosamt kycklingcurryrecept som går snabbt att göra och perfekt för en vardagsmåltid. Currysåsen är mild i krydda men stor i smak! Detta är det bästa receptet på smörkyckling!

Ingredienser

För marinering av kyckling

För curryn (sås)

500 G benfri kyckling

1 tsk chilipulver

1 tsk chilipulver

1 tsk Jeera-pulver (kumminpulver)

1 tsk Jeera-pulver (kumminpulver)

1 tsk malen koriander

1 tsk korianderpulver

1/2 tsk Garam Masala

1/2 tsk Garam Masala

Salt efter smak

Salt enligt smak

1 tsk ingefära vitlökspasta (se anmärkning nedan)

1/2 tsk torra bockhornsklöver

1,25 dl vispgrädde eller yoghurt

5 msk olivolja

1 lök

1 tsk ingefära vitlökspuré (se anmärkning)

1 burk tomat

 

50 G smör

 

1/2 tsk torra bockhornsklöver

Metod: 

1. Marinering

  1. Skär kycklingen i mindre bitar (kuber).
  2. Tillsätt alla kryddor som chilipulver, Jeera-pulver, korianderpulver, Garam Masala Kasturi methi (bockhornsklöver) och salt efter smak.
  3. Marinera i 30 minuter-2 timmar
  4. Efter marinering, ta fram en stekpanna och tillsätt olja.
  5. Stek kycklingbitarna till dess du får en härlig gyllenbrun färg.

 2. För curry

  1. Ta en stekpanna, tillsätt smör, tillsätt ingefära vitlökspasta och sedan lök, tomatpasta och stek.
  2. Tillsätt sedan alla kryddor som chilipulver, Jeera-pulver, korianderpulver, garam masala och salt enligt smak i lök- och tomatkurry.
  3. Tillsätt sedan de stekta kycklingbitarna i såsen.
  4. Koka tills smöret skiljer sig från curryn.
  5. Tillsätt yoghurt och torra bockhornsklöver och blanda.
Servera det till dina nära och kära med roti eller naan eller ris.

Noshe Jan!

Anmärkningar:

Ingefära och vitlökspuré kan man köpa färdigt i de flesta asiatiska livsmedelsbutiker men man kan göra det själv också😊
1 tesked: Rengör 100 g ingefära och lika mycket vitlök. Rengör och skär i små bitar och kör det några varv i en mixer, nu är det klart!

 Torra bockhornsklöver eller Kasturi methi är full av smak. Det är en ört med en bitter men beroendeframkallande smak. Det används som krydda i indiska curryrätter, sabzi och parathas. Den skarpa aromen och den distinkta smaken fascinerar smaklökarna! Du hittar det i asiatiska livsmedelsbutiker.

 

Om du gillar detta recept, tveka inte att prenumerera på Nazims YouTube kanal 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar