fredag 15 januari 2021

Napoleontårta

 

English translation and video

Detta är en lätt och superläcker tårta gjord med färdiga smördegsplattor. 

På torsdagar brukade min mamma skicka efter bakelser från finaste konditoriet i Tehran. Det var två bakelser som jag minns väldigt väl – det ena var napoleonbakelsen som jag gillade det andra var en bakelse med bland annat smultrondruvor i som jag bokstavligen älskade. I år var första gången som jag kunde köpa smultrondruvor i Sverige, det var verkligen efterlängtat måste jag säga.

Nähä – tillbaka till Napoleontårtan. När jag fyllde år härförleden bestämde jag mig för att baka napoleontårta – som vanligt gick jag igenom massor av recept och tittade på Youtube instruktioner. Till slut bestämde jag mig för att köra med färdiga smördeg och fixa det lite efter eget huvud. Satte in en bild på Facebook och fick många "likes" och kommentarer - alla ville ha recept - så nu äntligen ska ni få det 😊.

I Sverige brukar man ha ett lager med äppelmos i botten – men det gick inte eftersom vår kära svärdotter är allergisk, så det fick bli den ryska varianten med vaniljkräm som är ganska tjock i konsistensen. Men – det måste ju vara vacker också – det fick också bli efter eget huvud 😊. Det blev silad hemmagjord hallonsylt blandat med lite gelatin – blev kanonbra. Varför sila hallonsylten kan man undra – jo därför att man på sås sätt får en slät och fin yta på tårtan.

Använder du färsk frukt och myntablad att dekorera tårtan med är det bra om du använder lite gelatin blandat med t ex citronsaft och penslar på – det blir både vackrare och mer hållbart på det sättet 😊

Ingredienser

4 st färdig smördeg typ ICA:s

 

 

 

För vaniljkrämen

Garnering

1 liter mjölk

3 - 4 dl hallonsylt*

300 gram socker

2 – 3 gelatinblad

4 ägg

 

120 gram majsstärkelse

Pensling av frukt och blad

20 – 30 gram smör

1 gelatinblad

20 gram vaniljsocker

2 – 3 msk pressad citron eller lime*

*sila så att du får bort kärnorna innan du mäter upp sylten. Du kan även använda rödvinbärsgelé istället. 
*Eller något liknande

Dekoration - använd fantasin! 

Metod:

Krämen:

  1. Blanda 1 liter mjölk med 300 gram socker i en rymlig kastrull. Ha det på medelvärme och rör om till dess sockret löst sig. Rör hela tiden så att mjölken bränns i botten. Låt det sjuda – inte koka!
  2. Under tiden blandar du 4 ägg med 120 gram majsstärkelse – använd gärna en elektrisk visp.
  3. Ta mjölblandningen från spisen, häll i några slevar med den varma mjölken i äggblandningen samtidigt som du vispar – när du har hällt i ungefär 3 soppslevar - häller du tillbaka det i kastrullen och vispar med el-vispen. Sätt tillbaka krämen på spisen igen med svag värme, vispa hela tiden till dess krämen börjar tjockna, det tar ca 5 minuter. 
  4. Ta mjölblandningen från spisen och blanda i 20 – 30 gram smör – rör tills smöret smält. Blanda sedan i vaniljsockret och rör tills det har löst sig. Häll upp vaniljkrämen i en rymlig skål, lägg platfolie över och sätt det i kylen.  Plastfolien förhindrar krämen att få en hård yta Det tar några timmar innan krämen har blivit kall och ”stadig”.  Under tiden kan du fixa smördegsplattorna.

Tårtbotten:

  1. Sätt ugnen på 200° grader (Celsius) om du har varmluftsugn, annars 220° grader.
  2. Öppna smördegen och veckla ut det på bakbordet, låt pappret som smördegen kommer med vara kvar. 
  3. Vik smördegen dubbelt och kavla den så att du får en smördegsplatta som är 23 x 26 cm, (3 – 4 mm tjock)
  4. Skölj ugnsplåten med kallt vatten – torka av, sätt på ett bakplåtspapper på plåten och vänd sedan den kavlade smördegsplattan på bakplåtspappret. 
  5. Skär små skåror i degen med en vass kniv, det ska vara ”lite” större än bara hål.
  6. Sätt det i ugnen – det tar ca 20 minuter (kan variera från ugn till ugn). 
  7. Gör degtestet: sätt in en spade under degkanten, lyft försiktigt. Om degen förblir platt och inte böjer sig eller går sönder i mitten är den klar att tas ut ur ugnen. 
  8. Upprepa den här processen med 3 smördegsplattor.
  9. Den fjärde smördegsplattan ska inte vikas utan användas precis som den är. För övrigt gör du precis samma process som de andra smördegsplattorna, dvs: du kavlar ut degen lite lätt, skär skåror över hela plattan, sköljer en ugnsplåt med kallt vatten, torkar av den, sätter på bakplåtspapper och vänder den hela smördegsplatten över på ugnsplåten. Låt den vara i ugnen något längre än de andra så att den får lite mer färg – vi kommer att använda den som garnering 
Låt alla smördegsplattorna kallna var för sig innan du kan stapla dessa på varandra med bakplåtspapper emellan.

Monteringen:

  1. Börja med att göra i ordning tårtfatet. Titta på videon där jag förklarar hur man gör.
  2. Lägg ett första lager med smördegsbotten, bred på vaniljkrämen. det ska vara ganska tjockt lager. 
  3. Lägg på ytterligare ett lager med smördegsplatta och vaniljkräm. Den tredje (sista plattan) ska läggas med ”skrovliga” sidan nedåt så att du får en slät yta överst på tårtan. 
  4. Trimma nu tårtan så att du får släta och fina kanter (se video)
  5. Under tiden kan du blötlägga 2 – 3 gelatinblad (täcka med vatten), under ca 5–10 minuter.
  6. Smält också 3 – 4 dl med hallonsylt (eller rödvinbärsgelé) på svag värme, Använder du färdig hallonsylt är det fördelaktigt om du silar den och tar bort alla kärnor. 
  7. När sylten har värmts upp kan du lägga i gelatinbladen och röra om så att dessa löser sig. Låt syltblandningen kallna ca 5 minuter innan du brer denpå tårtan. 
  8. Skeda upp sylten och jämna ut den med en pensel, Var lite försiktig så att det inte börjar rinna ut på sidorna!
  9. När tårtan är klar kan du garnera sidorna med smulorna som du gjorde iordning tidigare.
  10. Ta bort bakplåtspappren under tårtan, du kan eventuellt behöva hjälp med att göra det. 

Dekoration:

  1. Dekorera tårtan efter tycke och smak. Här använde jag röda vinbär och hallon tillsammans med myntablad. Det man bör tänka på är att både frukten och bladen blir vackrast om man penslar på lite gelatinvätska. Blötlägg 1 gelatinblad i vatten, värm upp lite (2 – 3 msk) pressad citron eller lime i en kastrull, smält sedan gelatinbladet i vätskan. Pensla på frukt och bladen. Dessa ser vackrast ut på det sättet och håller sig bättre över tid.
Låt tårtan vila i kylen innan du serverar det. Bästa resultatet får man om man gör iordning tårtan dagen innan den ska avnjutas.

Noshe Jan!

 Tips:

  • Enklaste dekorationen är ett lager kräm på vilket du strör smördegssmulor. 
  • Man kan också vispa 2 dl vispgrädde med lite socker ( 1 – 2 msk) och blanda med vaniljkrämen innan man brer på kakan. 
  • Använd rödvinbärsgelé istället för hallonsylt.

 Historik

Kärt barn har många namn så även Napoleontårtan – från början känd som mille-feuille (tusen lager). Ursprungsreceptet är från 1650 talet (François Pierre La Varenne) och förändrades av Marie-Antoine Carême någon gång på 1800 talet.

Den svenska varianten skapades av Johan Broqvist som gesällprov i Österrike i mitten av 1800-talet. Han startade sedan konditoriet ”Brokvist konditori” i Växjö som numera drivs av hans ättlingar (5:e generationen). (källa: Wikipedia).

Tårtan har ingen koppling till Napoleon även om bakelsen har ordet Napoleon med på nästan alla språk. I Larousse Gastronomique kallas bakelsen för gateau napolitain dvs: napolitansk bakelse, 

I Ryssland anses bakelsen vara ett nationell kulinarisk arv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar