onsdag 27 januari 2021

Semlor

 

English translation and video 


Semla är bara fantastiskt gott – så gott att man faktiskt kan föräta sig på det.

Det är sant! Kung Adolf Fredrik (pappa till Gustav III) dog den 12 februari 1771 på fettisdagens kväll efter att ha förätit sig på semlor. Nu var det dock inte enbart hetväggen som orsakade kungens frånfälle. I den bulletin som utfärdades om kungens död står det:  ”Hans Majestäts dödsfall har skett av indigestion av hetvägg, surkål, rofvor, hummer, kaviar, böckling och champagnevin” – vem som helst hade fallit pladask efter ett sådant frosseri!
Fram till reformationen var Sverige katolskt och följde den kyrkoordningen där man fastade inför påsken. Det var vanligt att de som hade råd åt och festade rejält inför fastan. 

Kärt barn har många namn; semla, fastlagsbulle, hetvägg är bara några namn som vi använder för att adressera vetebullen som är fylld med mandelmassa och dekorerad med grädde, smaksatt med kardemumma. Här får du ett recept för 6 st. semlor som är lätta att göra. Du får också tips om vad man behöver tänka på. 

Man kan äta semlor som bakelse men enligt gamla traditioner ska man servera semlor i djup tallrik med varm mjölk som spetsas med en aning salt – då kallas semlan för hetvägg. I Västsverige har man ibland pärlsocker och hackad mandel på semlan istället för florsocker. 

 Ingredienser 

1/4 sats (6 st.)

Fyllning

1 knapp tsk kardemummakärnor

100 - 120 g mandelmassa

75 gram mjölk

1 skvätt mjölk

4 gram torrjäst för söta degar eller 12 gram färskjäst

3 dl vispgrädde

35 gram socker

Florsocker

1 krm salt

Hemgjord mandelmassa (125 g)

38 – 40 gram rumstempererat smör

70 g sötmandel

30 gram äggblandning

40 g strösocker

180 gram vetemjöl special

Pensling

 

1 ägg blandat med en skvätt vatten

Skålla och skala mandeln- Mal sedan nötterna och blanda med sockret, kör i mixer till dess det blir en varm massa.

 För nötallergiker:

Gör en vaniljkräm som du fyller semlorna med. Du hittar receptet under Napoleontårta här (satsen ger 1 liter färdig kräm – halvera gärna satsen)
Blanda gärna i uns av kardemumma i krämen, det förhöjer smaken. 


Metod: 

  1. Krossa kardemummakärnorna i en mortel, blanda det sedan med mjölken och värm det hela till 37 grader Celsius.
  2. Häll upp mjölk och kardemumma blandningen i en skål , tillsätt sedan jäst, mjöl, ägg, socker och processa det i 5 minuter i en mixer med degkrok; först sakta och sedan ökar du hastigheten succesivt.
  3. Efter 5 minuter tillsätter man rumstempererat smör lite i taget, knåda det ytterligare 5 minuter, nu börjar degen komma ihop sig och släpper skålen.
  4. Tillsätt saltet och kör maskinen i 2 - 3 minuter.
  5. Under tiden gör du iordning degskåpet. Koka upp vatten, häll upp det i en behållare och lägg behållaren i botten på ugnen. Sätt in degen i ugnen och ha bara lampan på.  
  6. Olja in en skål och lägg degen i den. Täck och låt det hela vila i degskåpet 45 – 60 minuter.
  7. Ta fram degen efter jäsningen. Dela degen i 6 delar – vill man vara noggrann kan man väga hela degen och kalkylera sedan hur mycket varje bulle ska väga. Delar man det på 6 bör varje bulle väga ca 57–58 gram.
  8. Rulla bullarna släta och lägg dem med skarven nedåt på en ugnsplåt med bakplåtspapper på.
  9. Täck bullarna med kökshandduk och låt jäsa ytterligare 45 – 60 minuter.
  10. Värm upp ugnen till 200° grader. Använder du varmluftsugn är det 175° grader som gäller
  11. När semlorna har jäst färdigt, penslar du en blandning av ägg och lite vatten på bullarna och bakar det i ugnen mellan 6 – 8 minuter eller tills de har fått en ljus gyllenbrun färg.
  12. Ta ut bullarna och låt dem kallna en kort stund.
  13. Skär av en bit av toppen (som ett lock) – ta ut inkråmet och lägg det i en skål
  14. Blanda sedan i mandelmassan i samma skål, ta i lite malen kardemumma och en skvätt mjölk. Knåda eller blanda det till en massa. Det får inte vara för löst och inte heller för hårt. Det hårdnar i själva bullen när man kyler det.
  15. Smaka gärna av och lägg till mer malen kardemumma eller mjölk så att du får den smak och konsistens som du vill ha.
  16. Vispa grädden med lite vaniljsocker och malen kardemumma. Fördela fyllningen i bullarna, spritsa vispad grädde ovanpå och lägg på ett lock på varje bulle. Personligen tycker jag att det är snyggast med triangellock – men det är verkligen en smaksak. Pudra florsocker över bullarna.  


Tips och tricks

  • Låt alla ingredienser bli rumstempererade.
  • Tillsätt alltid saltet mot slutet av bakprocessen.
  • Använd alltid kardemummakärnor som du krossar i en mortel i degen, när man krossar kärnorna avger det både bättre smak och arom än malen kardemumma.
  • Vill du ta ut svängarna kan du blanda i 2 droppar rosenvatten i mandelmassan.
  • Att skapa degskåp är inte så svårt, bagarna använder sig av degskåp hela tiden eftersom det hjälper till att accelerera jäsningen. Koka upp vatten, häll upp det i en behållare och lägg behållaren i botten på ugnen. Sätt in degen i ugnen och ha bara lampan på.
  • Den här degen är otroligt bra – använd minimalt med mjöl när du ska baka ut den osv – det är hela kruxet. 
  • Här anges 35 gram ägg. Ta fram ett ägg, knäck det i en skål eller glas. Vispa det så att äggula och äggvita blandas väl. Väg sedan 35 gram ägg och ha det i degen. Resten av ägget blandas med en skvätt vatten och används för att pensla bullarna med innan dessa gräddas.
  • Bra tumregel för ugnsvärme: anger man 250° (Celsius) grader för vanlig ugn kan du minska det med 25°  grader när du har varmluftsugn.
  • Smaka av fyllningen och korrigera smaksättningen så att det passar dig och din familj. Blanda gärna i lite malen kardemumma, eller några droppar rosenvatten osv.

 Noshe Jan!

  Intressant om semlor:

Det säljs mer än 40 – 50 miljoner semlor per år i Sverige
Uppskattningsvis bakas ytterligare 30 miljoner semlor i hemmen.
55% av svenskarna äter semla på fettisdagen.
Ordet semla kommer förresten från "simila" - det latinska ordet som betyder mjöl eller rättare sagt "det finaste mjölet”.
Fettisdagen infaller 7 veckor före påsken och kan därför variera – 2021 infaller fettisdagen den 16 februari.
Första gången semlan nämns i kristet sammanhang är i Gustav Vasas bibel år 1541.
Ända in på 1960-talet var det förbjudet för konditorier att bjuda på semlor andra dagar än tisdagar och då endast veckorna mellan fettisdagen och påsk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar