onsdag 10 februari 2021

Fajitaskrydda utan lök och vitlök för de som är allergiska

 


English translation and video

Fajita och Quesadillas kryddblandning för alla som är allergiska mot lök och vitlök, lätt att blanda och otroligt gott och aromatisk kryddmix som även kan användas till andra rätter. 

Vår yngste son Patrick är förtjust i Quesadillas men varken han eller hans flickvän tål lök och vitlök – blandade själv till den här kryddan som fungerar otroligt bra, super gott utan lök eller vitlök! Du kan självklart lägga till och dra ifrån saker i kryddblandningen. Blandningen saknar salt, jag har endast uns (1 krm) med sellerisalt därför måste man salta kyckling och grönsakerna.

Allt jag behövde göra var att läsa vad som ingår i den färdiga kryddblandningen som man kan köpa i affären och sedan utifrån erfarenhet balansera det själv genom att lägga till och dra ifrån kryddor, svårare än så var det faktiskt inte. 

Till 500 gram kyckling behöver man 20 gram av den här kryddan. Första gången använde jag endast 14 gram av kryddan till 500 g kyckling det blev lite väl mesigt tycker jag.  

Ingredienser: satsen ger 45 gram krydda. 

Metod,
Mät upp allt och lägg det i en liten mixer. Mixa allt – klart! Man kan välja att mixa det en kort tid om man vill ha lite grövre blandning. Kryddblandningen passar utmärkt även till andra rätter, själv använder jag det som torr ”rub” på kycklingbitar och även kött.

Bra hållbarhet om du förvarar det i en burk med tätslutande lock och mörkt!

Ingredienser: satsen ger 45 gram krydda. 

Mängd

Krydda

3 msk

Paprika (gärna rökt)

1 msk

Gurkmeja

0,5 tsk

Torkade bockhornsklöver

0,5 msk

Malen korianderfrö*

1 tsk

Svartpeppar

1 tsk

Malen kummin

2 krm

Cayennpeppar

1 tsk

Oregano

1 msk

Torkade libbsticka

1 msk

Torkade persilja

1 msk

Torkade gräslök

Uns (1/4 tsk)

Sellerisalt

*(inte samma sak som koriander!)


Det här kryddorna kan du tillsätta för att få ännu mer smak:

0,5 – 1 krm kanel eller 1 krm torkade rivet skal av citron. Det går utmärkt att byta ut torkade rivet skal av citron mot 1 krm torkade lime (Limo Omani – persisk krydda). Du kan även ha i lite basilika (1 krm) eller öka på mängden torkade persilja. Ja, egentligen kan du blanda i det du gillar helt enkelt. Utgå från basen första gången och sedan kan du öka på de olika ingredienserna utifrån dina preferenser.

Noshe Jan! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar