söndag 28 mars 2021

Kerstins tårta

 

English translation and video 


Himmelsk tårta som bara smälter i munnen! Du kommer att göra den här tårtan om och om igen!

Jag älskar nötter – det är ju ingen hemlighet, därför gillar jag att baka den här tårtan av och till. Första gången jag åt det här var hos en kollega Anita och självklart bad om receptet. Anita kallar det för Kerstins tårta – troligen har hon skrivit av receptet från någon tidning för sisådär 40 år sen.

Den här tårtan har förekommit på många högtider härhemma.

Om du vill ha extra smak kan du rosta nötterna innan antingen i ugnen eller i stekpannan.

 Ingredienser
 1 00 gram hasselnötter
1,5 dl socker
4 st. äggvitor

Krämen 
4 st. äggulor
½ dl socker
50 gram smör eller margarin
2 dl tjock grädde
1 tsk vaniljsocker (mot slutet) 

Garnering:
Vispgrädde, frukt, strimlade nötter osv   

Metod 

  1. Processa hasselnötterna i en mixer eller nötkvarn. När det är riktigt finfördelade sätter du det åt sidan.
  2. Vispa äggvitorna riktigt ordentligt -får ej flyta! Man ska kunna vända det upp och ner utan att det rinner!
  3. Blanda nötter och socker i en separat skål och blanda väl
  4. Häll nöt och sockerblandningen i äggvitorna och rör ihop - rör bara åt ett håll - vispa inte!
  5. Häll det i en springform klädd med bakplåtspapper (22 - 23 i diameter) Släta ut smeten i formen.
  6. Baka det i 200 graders ugn (175 i varmluftsugn) ca 20 minuter)
  7. Smält smöret i en kastrull
  8. Häll i sockret och rör om
  9. Tillsätt grädden och vispa hela tiden - låt det hela värmas upp en kort stund
  10. Tillsätt äggulorna och vispa hela tiden - krämen ska tjockna - tar ca 15 minuter. Viktigt att krämen inte kokar! Vid ca 95 grader börjar krämen tjockna.
  11. När krämen har tjocknat - tar du av kastrullen från spisen och fortsätter vispa en kort stund och tillsätter vaniljsockret. Låt det kallna i rumstemperatur.
  12. Ta ut tårtbotten efter 20 minuter.
  13. Vispa grädden och vaniljsockret, sätt det åt sidan. Du ska kunna vända på blandarskålen med vispade grädden i utan att det rinner ut!
  14. Vänd på kakan och ta bort bakplåtspappret - vänd den igen. Lägg upp den sedan på ett serveringsfat.
  15. Häll över den kylda vaniljkrämen och smet ut den.
  16. Kyl tårtan ca 40 minuter i kylskåpet.

Efter 40 minuter i kylen bör vaniljkrämen ha stelnat - dekorera med vispgrädden Garnera med frukt eller det du gillar - här valde jag att ha strimlade pistaschnötter över tårtan.

Noshe Jan! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar