Superaromatiskt örtsalt som du kan göra själv hur lätt som
helst. Perfekta gåvan!
När jag läste receptet förstod jag vilken potential det har. Det är tekniken
som är verkligen intressant – man kan egentligen blanda i det man gillar men en
ingrediens kan man inte vara utan och det är libbsticka, det är ett måste, för
övrigt kan man experimentera fritt.
Att blanda till allt går fort men sedan måste allt lufttorka,
det tar ca 14 dagar. Försök inte med ugn och låg värme – saltet blir inte lika
grön utan snarare brun och aromen försvinner!
Ha bara tålamod så får du ett fantastiskt örtsalt.
Torkad libbsticka går att beställa online. I färsk form
räcker det med 15 gram (enligt receptet) själv använde jag 1 msk torkad
libbsticka istället.
Ingredienser för ett kilo örtsalt
100 – 150 gram |
Tomater |
15 g |
Libbsticka
(eller 1 msk torkad) |
25 gram |
Persilja |
25 gram |
Purjolöksblad
eller lökpipor * |
100 gram |
Gul lök |
20 – 30 gram |
Stjälkselleri
(framförallt bladen) |
1 kilo |
Salt |
* Jag använde 4 – 5 st vårlökar istället.
- Tvätta alla grönsakerna och torka väl.
- Skär tomaterna i klyftor, skala löken och hacka grovt-
- Börja med att mixa tomaterna antingen i en stående mixer eller handmixer.
- Tillsätt sedan resten av ingredienserna och kör till dess du får en slät massa som liknar smoothies. Det är mödan värt att mixa grönsakerna omsorgsfullt.
- Blanda nu i saltet och sprid massan i en ugnsplåt.
- Låt det hela lufttorka – det tar ca 14 dagar.
- Vänd massan en gång om dagen med en stekspade. Ju större yta du sprider massan på desto fortare går torkningsprocessen.
Häll upp det på burkar och förvara mörkt. Otroligt bra
present!
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar