torsdag 25 februari 2021

Gulashsoppa

 

English translation and video

Det här är ett superbra recept för gulaschsoppa, så värmande och mättande. 

Vi äter det på vintern härhemma men i Ungern är den här soppan en sommarsoppa, då de skördar egna grönsaker. Du kan egentligen välja högrev eller fransyska eller grytbitar eller t o m kalkonfilé – här valde jag att göra det på högrev, det står sig bättre när man gör långkok. Vill du ha lite mer hetta i soppan kan du med fördel ha lite färsk chili som du skivar tunt.

I Ungern har man selleriblad i soppan, om du inte har tillgång till det kan du med fördel använda dig av torkad libbsticka eller tvärtom.
Det man behöver tänka på är att skära både kött och grönsaker så att det passar som soppa – alltså inte för stora bitar.
En annan viktig detalj är att soppan blir godast om man har hemgjord buljong men det går utmärkt att använda en buljongtärning som du blandar med vatten, läs på förpackningen om hur mycket vatten du behöver i så fall – du behöver ca 1 liter vatten.

Ingredienser för 4 – 6 personer
500 g benfritt högrev
1 stor lök
1 röd paprika
1 gul paprika
2 stora tomater
2 morötter
Vatten som täcker kött och grönsaker
Buljongtärning
ca 1 liter vatten.
0,5 dl tomatpuré
200 gram potatis
2 – 3 vitlöksklyftor (pressade) – kan uteslutas.    

Kryddor:
2 msk ”rökt” paprika
2 tsk salt (du kan smaka och ha i mer under processen)
2 krm peppar
1 tsk libbsticka
2 krm mald kummin
1 -2 msk pressad citron (kan uteslutas)
1 st. fond de chef (Beef)

Min gremolata blandning
1 – 2 pressade vitlöksklyftor
2 msk hackade persilja
Rivet skal från en citron
1 – 2 tsk pressad citron (kan uteslutas)
2 dl smetana

Metod:
Tvätta köttet, torka det lätt och skär det sedan i mindre bitar.
Tvätta och tärna morötterna.
Tvätta och kärna ur paprikorna och tärna dessa.
Skala och tärna löken
Skala och tärna potatis och låt det ligga i vatten.
Blanda buljong och kokande vatten – sätt det åt sidan.
Mätt upp kryddorna och sätt det åt sidan.  

Metod: 

  1. Värm en stekpanna och börja med att steka köttet – inte allt på en gång utan lite i taget så att köttytan karmelliseras Salta och peppra köttet lite lätt under arbetets gång. Sätt det åt sidan.
  2. Skölj stekpannan med buljongen och sätt det åt sidan.
  3. Ta fram en tjockbottnad kastrull och ha lite smör och olja i. Stek löken på medelvärme ca 5 – 7 minuter. Använder du vitlök kan du tillsätta det efter 5 minuter.
  4. Tillsätt tärnade tomaterna efter 5-7 minuter. Rör runt så att allt blandas väl. Låt det hela steka tillsammans en stund (ca 3 minuter). Massan ska bli lite ”torr” som framgår av videon.
  5. Tillsätt nu köttet och blanda väl.
  6. Häll i samtliga kryddor och blanda väl.
  7. Tillsätt buljongen så att det täcker kött, lök och tomatblandningen. Räcker inte buljongen till kan du bara hälla på lite mer vatten.  Blanda väl.
  8. Låt det koka upp, sänk värmen och låt allt sjuda i ca 2 timmar.
  9. Tillsätt sedan morötterna, potatistärningarna, tärnade paprikor, Fond du chef och tomatpurén. Blanda väl. Självklart har jag i pressad citron – men du kan låta bli det om du så önskar. 
  10. Låt allt koka upp och sjuda sedan ca 15 minuter, eller till dess potatisarna är klara, känn efter med en sticka.
  11. Smaka gärna av och korrigera kryddningen så att det passar dig. 
Servera med gremolatablandningen och gott bröd!
Noshe Jan! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar