Supergott och lätt att göra, vad mer kan man begära?
Kom över kalvkött och köpte genast 3 kilo! Styckade det i olika delar och en
del fick bankas till medaljonger. Man får räkna med ca 200 gram kött per
person. Gör inte köttbitarna för stora – godare med mindre medaljonger.
Vinet kan bytas ut mot mer buljong om
man önskar det. Som vanligt handlar det om att alltid smaka av och korrigera
kryddningen så att det passar en själv.
Ingredienser för 2 personer
4 kalvkotletter (utan ben – ca 400 gram)
Salt och grov svartpeppar
1 dl vetemjöl
Smör till stekning
1 - 2 msk olivolja
1 dl vittvin
1 kycklingbuljong (eller kalvbuljong) löst i 2 dl vatten
1 skivad citron (tunna skivor)
0,5 - 1 msk pressad citron
1 msk kapris
2 msk hackad persilja
0,5 msk majsstärkelse + 1 msk
Metod:
- Tvätta 1 citron mycket noggrann och skiva det tunt. Ta bort kärnorna.
- Koka upp 1 dl vatten och lös buljongtärningen i det, sätt det åt sidan.
- Banka medaljongerna så att de är ungefär 0,6 cm tjocka.
- Salta och peppra köttet på bägge sidor.
- Doppa det i mjölet och skaka av extra mjöl. Sätt det åt sidan.
- Hetta upp en stekpanna med smör och olivolja, stek medaljongerna på medelhög värme – 3 minuter på varje sida ungefär – eller till dess medaljongerna får en fin gyllenbrun färg.
- Lägg upp det på ett fat och håll det varmt.
- Häll i vinet i pannan och skrapa av pannan så att du får med alla goda smaker.
- Reducera såsen under 2 minuter.
- Tillsätt buljongen och urkärnade citronskivorna, låt det koka upp och sedan sjuda i 6 minuter.
- Blanda majsstärkelsen med vatten och vispa – häll det i pannan och blanda väl till dess såsen börjar tjockna. Tillsätt mer vin eller annan vätska om såsen blir för tjock.
- Tillsätt kapris.
- Lägg i 1 – 2 msk smör och rör runt till dess smöret har löst sig.
- Smaka av – korrigera smaksättningen med salt, peppar och pressad citron, Servera omgående.
Servera med klyftpotatis, potatismos eller det du tycker om!
Noshe Jan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar