God och stärkande soppa – enkel att göra.
Lättare än så här kan det inte bli. Kom över oxsvans och
bestämde mig för att göra oxsvanssoppa eller soupe donbaliche som det heter på
persiska. Soppan lagas lite olika beroende på var i Iran man befinner sig. Traditionellt
serveras soppan när någon behöver stärka sin hälsa, till exempel kvinnor som
precis har fått barn.
Den här soppan får bli ett mellanting mellan det svenska och persiska köket.
Ingredienser (6 portioner)
1, 2 kilo
oxsvans i bitar |
7 – 8 st.
svartpepparkorn |
2 + 2
morötter* |
1 tsk salt |
3 – 4 stjälkar
Selleri |
0,5 tsk grov
svartpeppar |
2 st. gula
lökar |
2 dl smetana |
5 – 6 stjälkar
färsk persilja |
3 – 4 msk olja
för stekning |
Några
stjälkar färsk dragon |
Vatten |
Några
stjälkar färsk timjan |
Pressad
citron |
2 – 3 st.
torkade lime (Persiska Limo Omani) |
|
4 klyftor
vitlök |
Garnering |
4 – 5 st.
lagerblad |
Välhackad
färsk persilja |
3 – 4 msk
tomatpuré |
|
- Skär lök, 2 st. morötter och selleristjälkarna lite grovt.
- Tärna 2 st. morötter och sätt åt sidan.
- Rensa persiljan och spar stjälkarna.
- Klipp av lite färsk timjan och några stjälkar färsk dragon och lägg åt sidan.
- Värm en stekpanna (medelhög värme) med lite olja i och lägg i oxsvansbitarna. Låt det stekas ca 5 minuter innan du vänder det. Köttet ska karameliserats, vänd köttet och låt även den andra sidan stekas ca 5 minuter. Lägg det åt sidan.
- Ta fram en rymlig gryta och ha i lite olja.
- Stek löken 3 – 4 minuter, tillsätt sedan de grovt hackade morötterna och selleristjälkarna., fortsätt steka allt tillsammans ytterligare några minuter.
- Lägg i skalade och hela vitlöksklyftor och fortsätt steka ytterligare någon minut.
- Tillsätt tomatpurén och blanda väl.
- Häll över lite kallt vatten och blanda till dess tomatpurén har löst sig.
- Lägg i de stekta oxsvansbitarna och fyll på med vatten som ska täcka allt.
- Lägg i persiljestjälkar, dragon och timjan.
- Tillsätt lagerblad, pepparkorn och torkade lime.
- Krydda med 1 tsk salt och 0,5 tsk grov svartpeppar.
- Tryck ner örterna lite lätt så att de kommer under ytan.
- Sätt på locket och låt det hela koka upp – sänk värmen något, nu ska soppan sjuda i 4 – 5 timmar. (jag lät det hela koka 4,5 timme)
- Ta upp oxsvansbitarna och lägg det på ett fat.
- Sila soppan.
- Skölj ur grytan lite lätt och häll tillbaka den silade soppan. Sätt det på spisen igen – tillsätt tärnade morötterna, låt det koka upp och sjuda sedan ca 10 minuter.
- Rensa oxsvansbitarna från fett och ben.
- Tillsätt köttbitarna till soppan, smaksätt med ca 2 dl smetana och eventuellt lite pressad citron. Korrigera kryddningen så att det passar dig och din familj.
Garnera med lite hackade persilja. Servera gärna soppan med
ett gott bröd eller en god smörgås.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar