fredag 23 april 2021

Krispy kreme donats


 English translation and video

Utskriftsvänlig recept


Så goda att man blir fast! Beroendeframkallande 😊

Våra söner älskar krispy kreme donats! Köper alltid en massa när vi åker hem från USA. Nu blir det ju inte några resor av p.g.a. Covid så jag började leta efter bra recept för att göra krispy kreme donats själv. Provade flera olika recept, det blev mer eller mindre lyckad. Men, yngste sonen hittade ett recept på Youtube där de genom flera tester försökte efterlikna krispy kreme med lyckade resultat. Skred till verket och resultatet var över förväntan! Här kommer receptet som jag har modifierat och förenklat.

Några saker att tänka på innan vi börjar:

Donats generellt är godast när de är färska – men man kan också få samma effekt om man värmer dessa i mikron 10 – 15 sekunder.  
Sen är det här med antal 😊 Det beror självklart på hur små eller stora donats man gör förstås – själv använder jag en form som är 8 cm i diameter och den inre ringen är ca 3 cm i diameter.
Den bästa glazen är hemsnickrat sådan som funkar utmärkt – jag har fått väldigt mycket beröm för mina donats från yngste sonen och grannarna som har fått flera omgångar donats när jag har testat olika saker. Jag byter ut en eller två msk av mjölken och ersätter det med lönnsirap!
Degen ska vara 1,5 cm tjock när du kavlar det personligen tycker jag att de blir väldigt tjockt – prova gärna med lite tunnare deg istället.  

En annan sak är om man ska lösa jästen i 37° mjölk och sedan tillsätta det till torra ingredienserna – här valde jag att smula den färska jästen och tillsätta direkt bland torra ingredienser – det fungerade perfekt. Förutsättningen är dock att låta degen jäsa i degskåp. Degskåp skapar du lätt genom att ha en mindre plåt längst ner i ugnen och fylla det med kokhett vatten – sätt på lampan i ugnen och låt degen jäsa ca en timme eller till dess den har blivit dubbel så stor.   
 

Ingredienser

Torra ingredienser

Hel sats (ca 16 st)

Halv sats (ca 8 st)

Vetemjöl

850 g

425 g

Salt

14 g

7 g salt

Färsk jäst

18 g

9 g

osaltat smör

114 g

57 g

Flytande ingredienser

 

 

Ägg

4 st.

2 st.

Honung

114 g

57 g

Olja

28,5 g

14,25 g

Vaniljsocker

1 msk

0,5 msk

Mjölk

490 g

245 g

Glaze

Hel sats

Halv sats

Smör

150 g

75 g

Mjölk  (3%)

3 - 5 msk

3 msk

Florsocker

500 g

250 g

Vaniljsocker

2 tsk

1 tsk

Metod: 

  1. Kombinera alla torra ingredienser (vetemjöl, vaniljsocker, salt, färsk jäst som smulas och osaltat smör i en skål till en stående blandare med degkrok.
  2. Gör ett hål i mitten av skålen. Tillsätt alla ”blöta” ingredienser: ägg, honung, olja, och mjölk.
  3. Kör det på låg hastighet till dess du får en klibbig deg. Det tar ca 5 minuter. öka hastigheten och fortsätt blanda tills degen är slät, smidig och inte längre lika klibbig (ca 5 min). Det tar ca 10 minuter totalt.
  4. Mjöla köksbänk eller bakduk ordentligt arbeta snabbt ihop degen med hjälp av degskrapa, forma det till en boll och lägg sedan degen i en inoljad ren skål. Täck med plastfolie. Överför sedan skålen degskåp som du lätt kan skapa genom att hälla kokhett vatten i en behållare i botten på ugnen – tänd sedan lampan och ha skålen i ugnen ca en timme, eller till dess degen har jäst till dubbel storlek.
  5. Ta upp degen när den har jäst klart. Pressa ner degen med hjälp av degskrapa och händerna.
  6. Täck skålen med plastfolie och förvara sedan det i kylen över natten.Nästa dag skrapar du ut degen på en mjölad yta. Arbeta snabbt och mjöla efter behov för att förhindra att det degen klibbar fast i underlaget. Rulla ut degen till 1,0 - 1,5 cm tjocklek.
  7. Stansa ut kakorna. Använd två kakskärare eller (utlöpare) för att stansa ut kakorna (8 cm) respektive 3 cm för den ”inre ringen,
  8. Lägg varje donat på en egen kvadrat av bakplåtspapper. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 20 – 30 minuter. Det kan gå ganska fort, t o m bara 10 minuter
  9. .Häll olja i en tjockbottnad kastrull och värm upp det till 160° (C).
  10. Under tiden du väntar på att oljan ska bli varmt kan du göra glazen. Smält smöret i en kastrull, häll i florsockret, vaniljsocker och mjölken eller en kombination av mjölk och lönnsirap. Min erfarenhet är att 5 msk vätska blir bäst. Håll glazen varmt – det får inte koka! Se till att det inte finns några klumpar av florsocker i massan!
  11. Arbeta i satser, fritera kakorna och vänd en gång till dess de är gyllengula överallt förutom en blek ring runt sidorna (det kan ta mellan 2 – 4 minuter).

12. Doppa kakan direkt i glazen och låt det sedan rinna av på ett galler.

Noshe Jan!

Tips:

  • För att förhöja smaken kan du med fördel tillsätta 1 kryddmått eller 2 riven muskotnöt!
  • Prova även att byta ut muskotnöt mot kardemumma!  
  • Glazen: Byt ut 1 msk mjölken mot 1 msk lönnsirap – supergott!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar