Så gott att du inte kan sluta äta! Smakar lika gott kallt som varmt!
Min syster Payande bjöd en gång på en underbar kycklingfärslimpa
– fick receptet muntligen – men som vanligt glömde jag skriva ner det – men kom
ihåg smaken. Det här är ett försök att återuppleva den goda smaken.
Brukar också göra en kycklingleverpaté till julen – så nu
kombinerade jag allt till en fantastisk kycklinglimpa! Så god att man inte kan
sluta äta! Egentligen kan man ta det man har hemma. Har man inte t ex färsk
mynta kan man ta andra färska örter eller torkade örter för den delen. Tar du
torkade örter behöver du inte lika mycket!
Man kan också blanda i riven parmesan om man vill ha ännu mer smak. Det
är verkligen inte nödvändigt att följa recept slaviskt😊
Här har jag använt mig av tärnade pepperoni – har du inte pepperoni
kan du använda annan välsmakande salami eller liknande.
Vi avnjöt kycklinglimpan med potatismos och en sås som jag
skapade snabbt 😊 Du får receptet nedan.
Som vanligt är det mise en place som gäller vilket innebär
att du förbereder och mäter upp allt innan du börjar!
Man behöver en 1-liters form för att forma kycklingfärslimpan.
Ökar du mängden behöver du större form.
Ingredienser för 4 portioner
Mängd |
Ingrediens |
Anmärkning |
350 gram |
Kycklingfärs |
|
2 st. |
Kycklingfiléer |
I tunna
skivor |
2 paket |
Bacon |
(att klä
formen med) |
140 gram |
Gul lök |
eller 2 st. |
76 gram |
Pepperoni |
Tärnas |
8 gram |
Pressad
vitlök |
Motsvarar
ungefär 1 msk |
8 – 10 st. |
Hackade myntablad |
Kan ersättas
med andra örter. |
30 gram |
Hackade
persilja |
Kan ersättas
med andra örter |
1,5 dl |
Ströbröd |
|
1 st. |
Ägg |
|
1 tsk |
Salt |
|
1 krm |
Svartpeppar |
|
2 – 3 msk |
Konjak |
Kan uteslutas |
4 – 8 skivor |
Skinka |
Gärna rökt |
Såsen |
|
|
4 – 8 dl |
Matlagningsgrädde |
Kan ersättas
med mjölk |
1 st |
Kycklingbuljong |
|
2 – 3 msk |
Mango-chutney |
|
2 tsk |
Majsstärkelse |
|
2 tsk |
Kallt vatten |
|
1 – 2 tsk |
Soja |
Kikkoman |
Salt och
peppar |
|
Smaka av och
tillsätt efter behag. |
Metod:
- Hacka löken, tärna salami eller pepperoni, soltorkade tomater och sätt åt sidan.
- Mät upp kryddor, kycklingfärs och sätt åt sidan.
- Hacka mynta och persilja och sätt åt sidan.
- Stek löken 5 minuter och tillsätt sedan soltorkade tomaterna. Stek ytterligare 2 – 3 minuter.
- Lägg följande i en skål och blanda väl: kycklingfärs, ströbröd, stekta löken med soltorkade tomater, salami eller pepperonibitarna, ägg, salt, peppar, persilja, mynta, pressade vitlöken och konjak.
- Låt blandningen vila i kylen ca 30 minuter. Nu kan man förbereda formen.
- Klä en form med baconskivor.
- Lägg 2 tunna skivor kycklingfilé i botten på formen – salta och peppra lite lätt.
- Lägg sedan några tunna skivor skinka och fyll sedan formen med färsblandningen.
- Tryck lite lätt på färsen – toppa sedan med några tunna skivor skinka och sedan två tunna skivor kycklingfilé (glöm inte att salta och peppra kycklingfiléerna)..
- Stäng igen det hela med hjälp av baconskivorna.
- Täck med plastfolie och låt vila 30 minuter (eller längre) i kylen.
- Värm ugnen till 190° (C) (165° (C) i varmluftsugn)
- Vänd över formen på en ugnsform klätt med bakplåtspapper. Låt tyngdkraften göra sitt och lyft upp formen försiktigt.
- Grädda limpan i ugnen ca en timme eller till dess innertemperaturen är 75° (C) eller högre och att baconet har fått fin färg.
Såsen:
- Blanda grädde, buljong, soja och mango-chutney i en liten kastrull, låt allt bli varm och vispa till dess buljongen har löst sig.
- Vispa ihop 2 tsk majsstärkelse med 2 tsk vatten – blanda det i såsen när såsen är varm, smaka av och ha koll på konsistensen. Är det för tjockt blandar du i lite mer matlagningsgrädde, om det inte är tillräckligt tjockt blandar du mer majsstärkelse med vatten och tillsätter det. Men ta det försiktigt med majsstärkelse! Det är lätt gjort att få en för tjock sås!
Servera med potatismos.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar