fredag 30 april 2021

Kycklinglimpa

 English translation and video

Så gott att du inte kan sluta äta! Smakar lika gott kallt som varmt! 

Min syster Payande bjöd en gång på en underbar kycklingfärslimpa – fick receptet muntligen – men som vanligt glömde jag skriva ner det – men kom ihåg smaken. Det här är ett försök att återuppleva den goda smaken. 

Brukar också göra en kycklingleverpaté till julen – så nu kombinerade jag allt till en fantastisk kycklinglimpa! Så god att man inte kan sluta äta! Egentligen kan man ta det man har hemma. Har man inte t ex färsk mynta kan man ta andra färska örter eller torkade örter för den delen. Tar du torkade örter behöver du inte lika mycket!  Man kan också blanda i riven parmesan om man vill ha ännu mer smak. Det är verkligen inte nödvändigt att följa recept slaviskt😊

Här har jag använt mig av tärnade pepperoni – har du inte pepperoni kan du använda annan välsmakande salami eller liknande.

Vi avnjöt kycklinglimpan med potatismos och en sås som jag skapade snabbt 😊 Du får receptet nedan. 

Som vanligt är det mise en place som gäller vilket innebär att du förbereder och mäter upp allt innan du börjar!

Man behöver en 1-liters form för att forma kycklingfärslimpan. Ökar du mängden behöver du större form.

Ingredienser för 4 portioner

Mängd

Ingrediens

Anmärkning

350 gram

Kycklingfärs

 

2 st.

Kycklingfiléer

I tunna skivor

2 paket

Bacon

(att klä formen med)

140 gram

Gul lök

eller 2 st.

76 gram

Pepperoni

Tärnas

8 gram

Pressad vitlök

Motsvarar ungefär 1 msk

8 – 10 st.

Hackade myntablad

Kan ersättas med andra örter.

30 gram

Hackade persilja

Kan ersättas med andra örter

1,5 dl

Ströbröd

 

1 st.

Ägg

 

1 tsk

Salt

 

1 krm

Svartpeppar

 

2 – 3 msk

Konjak

Kan uteslutas

4 – 8 skivor

Skinka

Gärna rökt

Såsen

 

 

4 – 8 dl

Matlagningsgrädde

Kan ersättas med mjölk

1 st

Kycklingbuljong

 

2 – 3 msk

Mango-chutney

 

2 tsk

Majsstärkelse

 

2 tsk

Kallt vatten

 

1 – 2 tsk

Soja

Kikkoman

Salt och peppar

 

Smaka av och tillsätt efter behag.


Metod: 

  1. Hacka löken, tärna salami eller pepperoni, soltorkade tomater och sätt åt sidan.
  2. Mät upp kryddor, kycklingfärs och sätt åt sidan.
  3. Hacka mynta och persilja och sätt åt sidan. 
  4. Stek löken 5 minuter och tillsätt sedan soltorkade tomaterna. Stek ytterligare 2 – 3 minuter.
  5. Lägg följande i en skål och blanda väl: kycklingfärs, ströbröd, stekta löken med soltorkade tomater, salami eller pepperonibitarna, ägg, salt, peppar, persilja, mynta, pressade vitlöken och konjak.
  6. Låt blandningen vila i kylen ca 30 minuter. Nu kan man förbereda formen.
  7. Klä en form med baconskivor.
  8. Lägg 2 tunna skivor kycklingfilé i botten på formen – salta och peppra lite lätt.
  9. Lägg sedan några tunna skivor skinka och fyll sedan formen med färsblandningen.
  10. Tryck lite lätt på färsen – toppa sedan med några tunna skivor skinka och sedan två tunna skivor kycklingfilé (glöm inte att salta och peppra kycklingfiléerna)..
  11. Stäng igen det hela med hjälp av baconskivorna.
  12. Täck med plastfolie och låt vila 30 minuter (eller längre) i kylen.
  13. Värm ugnen till 190° (C) (165° (C) i varmluftsugn)
  14. Vänd över formen på en ugnsform klätt med bakplåtspapper. Låt tyngdkraften göra sitt och lyft upp formen försiktigt.
  15. Grädda limpan i ugnen ca en timme eller till dess innertemperaturen är 75° (C) eller högre och att baconet har fått fin färg.

Såsen:

  1. Blanda grädde, buljong, soja och mango-chutney i en liten kastrull, låt allt bli varm och vispa till dess buljongen har löst sig.
  2. Vispa ihop 2 tsk majsstärkelse med 2 tsk vatten – blanda det i såsen när såsen är varm, smaka av och ha koll på konsistensen. Är det för tjockt blandar du i lite mer matlagningsgrädde, om det inte är tillräckligt tjockt blandar du mer majsstärkelse med vatten och tillsätter det. Men ta det försiktigt med majsstärkelse! Det är lätt gjort att få en för tjock sås!

Servera med potatismos.

Noshe Jan! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar