fredag 28 maj 2021

Varm smörgås med svampstuvning

English translation and video

Genomgående vegetarisk varm, smörgås med välsmakande svampstuvning

Regniga dagar – då passar det bra med varm smörgås med svampstuvning, så är det bara 😊

Så otroligt gott med varma smörgåsar ibland. Den här smörgåsen var verkligen poppis hemma hos oss på 70-talet! Den här måltiden var en nostalgitripp till den tiden. Tyvärr har just den här rätten fallit i glömska men nu fick den komma till liv igen när vi har kalla regniga dagar. 

Enda skillnaden är att färska champinjoner fanns inte i Sverige på 70-talet, vi använde oss av burkchampinjoner på den tiden. Det gick bra det med, men mycket godare med färska champinjoner, helst en blandning men det går också att göra det här med bara en sorts svamp.

Här blandade jag kastanjechampinjoner med ostronskivling och vanliga champinjoner.  Jag har även lök i receptet men för den som inte tål lök går det utmärkt utan.

Ingredienser räcker för 2 stora (landgångsstorlek) eller 4 mindre smörgåsar (typs rostat bröd). Man kan egentligen använda det bröd som man gillar – själv hade jag surdegsbröd hemma i landgångsstorlek som kom väl till pass.

Jag använder även epiche riche som jag alltid har i kryddskåpet. Det kan man lätt blanda själv genom att kombinera: 1 del malen muskot, 2 delar vitpeppar, 1 del kryddpeppar och 1 del malen nejlika.

Det går utmärkt att laga den här stuvningen på traditionellt sätt genom att steka smör och vetemjöl i en separat kastrull. Tillsätta lite mjölk eller buljong. När du är nöjd med konsistensen kan du sedan tillsätta det till stekta svampen. För övrigt kan du följa receptet.

Ingredienser

2 – 3 msk smör + lite olja

1 – 2 msk sherry (kan uteslutas)

300 – 400 g svamp

1 – 2 tsk soja (Kikkoman)

1 dl hackad lök (kan uteslutas)

1 – 2 tsk pressad citron (kan uteslutas)

3/4 tsk salt

 

2 krm svart- eller vitpeppar

Redning

1 krm epiche riche

2 tsk majsstärkelse

2 – 3 dl vispgrädde

2 tsk kallt vatten

 Metod:

  1. Hacka löken och sätt åt sidan.
  2. Skiva svampen - de små svampen kan delas i 4 lika delar. Sätt åt sidan.
  3. Mät upp allt innan du börjar- det underlättar matlagningen alltid! 
    Smält 2 - 3 msk smör och lite olja i en panna på hög värme
  4. Tillsätt välhackade lök och stek det i ca 3 - 4 minuter.
  5. Tillsätt svampen och stek tills dess löken och svampen har karameliserats – det tar ca 10 minuter totalt. Rör svampblandningen hela tiden så att de blir jämnstekta
  6. Under tiden tillsätter du 3/4 tsk salt, 2 krm svartpeppar och  - 2 krm epiche riche.
  7. När svamp och lökblandningen är välstekta börjar du med att tillsätta grädden lite i taget . Vänta en kort stund (ca 2 min) mellan varven innan du tillsätter mer grädde.
  8. Smaksätt med 1 - 2 msk sherry
  9. Blanda 2 tsk majsstärkelse med 2 tsk kallt vatten - rör om och tillsätt det till svampröran.
  10. Tillsätt mer grädde till dess du får önskat konsistens.
  11. Smaka av och korrigera kryddningen. Jag tillsatte 1 - 2 tsk pressad citron och 2 tsk soja.
  12. Konsistensen får inte vara för lös eller för tjock!
Lägg upp stuvningen på bröden och dekorera med tomater och något grönt

Noshe Jan! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar