lördag 22 maj 2021

Enkel vitt bröd med surdeg

 English translation and video 


Enkelt och gott bröd - passar utmärkt till både landgång och att rostas till frukost.

Enklare än så här kan det inte bli 😊

Det fina med det här brödet är att det behöver inte knådas i maskin – har du en maskin kan du självklart använda det men annars är det bara att använda en slev för att blanda degen. Man kan baka ut brödet på en och samma dag – men ju längre degen får vila i kylen desto mera smak får bröden.

Jag har delat upp receptet i två delar – första delen handlar om hur man gör om man ska baka brödet samma dag. Den andra delen handlar om hur man gör när man väljer längre viloperiod för degen i kylen. 

Mjölsorter
Här använder jag en blandning av durumvetemjöl och vanligt vetemjöl – men det går utmärkt att använda endast vetemjöl eller byta ut durumvetemjöl mot grovmalen rågmjöl. Det är verkligen en smaksak – oavsett vilken sorts mjöl du använder kommer brödet bli supergott!

Brödform
Halv sats ger ett bröd, jag fördubblar det oftast. När jag bakar bara ett bröd brukar jag använda en 2-liters form, dubblar jag satsen använder jag 2 st.1,5-liters formar plus en 1-litersform. Man kan också använda 2 x 2 liters formar för den dubbla satsen.

Ugnstemperatur
200
° (C) - varmluftsugn 175° (C). 


Aktivera surdegen
Aktivera surdegen 6 – 10 timmar innan du börjar baka. Vill man ha en något mindre surhetsgrad då är det 6 timmar som gäller.
För den dubbla satsen använder jag 100 gram surdeg som blandas med 200 gram 26° (C) vatten och 200 gram mjöl (blandar 100 gram grovt rågmjöl med 100 gram vanligt vetemjöl). Jag kallar det för 1.2.2 metoden.
Aktivera gärna surdegen kvällen innan du ska börja baka. Här kan du läsa mer om hur man startar en surdeg. 

Den här degen kan förvaras i kylen upp till 72 timmar. Det är verkligen smidigt att kunna förbereda sig. Ju längre du har degen i kylskåpet desto mera smak får brödet. 

Ingrediens

1 bröd

2 bröd

Vatten

325 g

650 g

Starter

150 g

300 g

Vetemjöl

350 g

700 g

Durumvetemjöl

150 g

300 g

Olja

25 g

50 g

Socker

20 g

40 g

Salt

10 g

20 g

 

Metod 1 – baka brödet samma dag
Tidsåtgång: ca 8 timmar från början till slut.

  1. Blanda surdegen med 37° (C) vatten. Blanda så att surdegen löser sig i vattnet.
  2. Om du använder maskin: tillsätt alla ingredienser: vetemjöl, durumvetemjöl, salt, socker och olja. Knåda i 3 minuter.  
  3. Om du använder slev: Tillsätt vetemjöl, durumvetemjöl, salt och socker och blanda väl tillsätt sedan olja och arbeta in det. Knåda ca 2 - 3 minuter med händerna.
  4. Olja in en rymlig behållare och lägg i degen, täck med kökshandduk eller plastfolie och låt vila i 30 minuter.
  5. Sträck och vik degen efter 30 minuter. (se video). Upprepa sträck och vik metoden 4 gånger totalt med 30 minuters mellanrum.
  6. Efter sista omgången av sträcka och vika täcker du degen med plastfolie eller kökshandduk och låter den vila i rumstemperatur minst 3 timmar.
  7. Häll upp degen på en ren och mjölad yta.
  8. Dela degen i två delar (om du gör en sats om 2 bröd).
  9. Sträck på degen så att du får en rektangulär form - vik den en gång och sedan vik degen igen på kortsidan. Rulla och nyp ihop degen och lägg den sedan i en rektangulär kakform.
  10. Olja toppen på brödet lite lätt och täck med plastfolie. Det tar ca 2.5 till 3 timmar innan degen har jäst färdigt under förutsättning att du har en temperatur i rummet på ca 22° (C). (Under tips nedan kan du läsa hur du kan kolla om degen är färdigjäst)
  11. Du behöver också förbereda ugnen. Det är bra om du har en pizzasten – annars kan du använda 2 st. ugnsformar istället. Lägg i pizzastenen eller ugnsformarna i ugnen och värm upp ugnen till 200° (C). Ha en mindre form i botten på ugnen och häll i 0,5 liter vatten i den.
  12. Spraya bröden med lite vatten innan du stoppar in dessa i ugnen. 
  13. Baka bröden i 15 minuter varefter du tar ut vattnet och häller bort. 
  14. Bröden ska bakas ytterligare 15 – 20 minuter så att de får fin färg på ytan. Bröden är färdiga när en termometer visar på 93° (C) i mitten av brödet.
Låt bröden kallna helt innan du börjar skära!

 Metod 2 – baka brödet nästa dag eller senare
Tidsåtgång: 2 dagar (eller mer)

  1. Följ stegen 1 - 5 under metod 1. 
  2. Täck med kökshandduk eller plastfolie och förvara i kylen minst 24 timmar eller längre. Går att förvara i kylen upp tilll 72 timmar. Ju längre du förvarar degen i kylen desto mera smak får brödet. 
  3. Ta ut degen från kylen dagen efter. Låt det rumstemepereras i 4 – 6 timmar.
  4. Följ sedan stegen 7 - 14 under metod 1. 

Låt bröden kallna helt innan du börjar skära!

Noshe Jan!

Några tips när man bakar med surdeg.

  • Man måste ha aktiv surdeg, det innebär att man bör helst aktiverar surdegen kvällen innan man börjar baka (6 – 10 timmar innan)
  • De flesta bröd kräver inte stor insats att knåda – däremot att sträcka och vika. Just det här brödet behöver man sträcka och vika degen 4 gånger med 30 minuters mellanrum.
  • Ju längre tid i kylen desto mer smak får brödet.  Just det här brödet kan förvaras i kylen upp till 72 timmar.
  • Degen kommer inte att bli dubbel så stor som när man bakar med vanligt jäst!
  • Du kan kontrollera om degen är färdigjäst genom att trycka in degen med ett mjölat finger. Om det studsar tillbaka snabbt, ge det lite mer tid. Om hålet du skapat fylls igen sakta är degen redo att bakas.
  • Om du trycker på din deg och den kollapsar eller känns som att den kan kollapsa, har du sannolikt en överjäst deg. Du kan fortfarande baka den, men konsistensen blir lite mer kompakt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar