Bara en matsked eller två av demi-glace kommer ger mycket smak och djup till en flera olika rätter, blanda det i soppa, grytor eller olika såser. Demi-glace är en ingrediens som alla borde ha hemma. Lyfter din maträtt till en helt annan nivå!
Demi glace är verkligen basen till en god sås! Min son
Patrick ville lära sig att göra en god vinsås – det blev upptakten till att
göra demi glace för mig. Det går att köpa färdig demi glace – men då får man
vara beredd på att betala rätt mycket. Förvisso tar det tid att göra det här
men det är mödan värt vill jag lova.
Det går utmärkt att frysa in och håller sig otroligt länge i
frysen. Den här satsen gav 1,7 liter färdig demi glace – jag hällde upp det i
muffinsformar av silicon och frös in det för att sedan förpacka dessa
individuellt, verkligen praktisk!
Det här är andra gången på en månad som jag lagar demi glace.
Förra gången kombinerade jag kalvben med kycklingvingar. Resultatet var över
förväntan. Använde det till vinsås som var något utöver det vanliga måste jag
säga.
Kalvkött och ben som jag använder i demi glace kan ibland
vara ganska dyrt eller svår att få tag på. Är det svårt att få tag på kalvben
går det att ”fuska” lite. Då kan man ta kött och ben av nöt och kombinera det
med kycklingvingar. Det man är ute efter är kollagenet.
Ingredienser
Demi Glace
med kalvkött och ben |
Fusk Demi
Glace med nöt och kyckling |
Ger ca 3-
4 liter |
Ger ca 2
liter |
5 kilo
kalvben och kött totalt |
2,5 kilo
kycklingvingar |
3 – 4 morötter |
1,5 – 2 nötlägg
(nötkött och ben) |
3 gula lökar |
3 Gula lökar |
5 – 6 Selleristjälkar
(eller mer) |
3 – 4 Morötter
|
150 – 170 g Tomatpuré |
5 – 6 Selleristjälkar
(eller mer) |
8 liter Vatten |
3 msk Tomatpuré |
Några msk
olja |
5 liter
vatten |
1 stor Purjolök |
1 stor Purjolök
(kan uteslutas) |
2 – 3 st.
Lagerblad |
2 – 3 st.
Lagerblad |
10
Svartpepparkorn |
6 Svartpepparkorn
|
Metod
- Värm upp ugnen till 200° (C).
- Tvätta och skala grönsakerna. Skär det i mindre bitar och lägg åt sidan. Dela t ex varje lök i fyra delar – behöver inte vara allt för smått!
- Lägg kött med ben och ev. kycklingvingar i en smord ugnsform. Låt allt stekas i ugnen för ca 45 minuter eller till dess allt karameliserats - vänd på bitarna efter halva tiden.
- Stek alla grönsaker i en stor gryta på hög värme ca 10 – 15 minuter.
- Tillsätt de ugnsstekta kött och ben och ev. kycklingvingarna.
- Häll på rejält med vatten som täcker allt.
- Låt det koka upp sänk värmen och sedan sjuda sakta i 18 – 24 timmar. Jag låter det sjuda över natten. Kolla det lite då och då –häll på mer vatten vid behov.
- Sila och häll tillbaka vätskan i grytan igen och låt det sjuda sakta i 3 timmar.
- Låt det kallna något innan du häller upp det i lämplig behållare och förvarar det i kylen.
- Dagen efter skedar man bort fettet som har bildats på ytan. Vätskan ska ha geleat sig – om inte får du koka det på nytt och reducera ytterligare.
- Låt allt kallna och portionera ut det i lämplig behållare och frys in det. Själv portionerade jag det i 1,25 dl muffinsformar, satte det i frysen – när de hade fryst paketerade jag dessa individuellt och la i en påse.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar