lördag 5 juni 2021

Rödvinsås med demi-glace


English translation and video


Bloggade om Demi-glace för ett tag sedan. Här kommer ett recept på hur du kan göra världens godaste rödvinssås med bara 1,25 dl demi-glace! Ju högre kvalité på vinet desto godare sås. Det är världens godaste sås med otroligt lite insats! 

Vinet ska reduceras på svag värme under ca. 20 minuter – vill man kan man tillsätta färska örter med stjälkar och allt som får sjuda med vinet. Man får lov att sila det i så fall innan man tillsätter demi-glace.

Du kan även laga det här med vitt vin om du föredrar det. 

Recept demi-glace 


Ingredienser för 2 portioner

1,75 dl rödvin
1,25 dl av demi glace
0,5 msk kycklingfond (kan uteslutas)
0,5 krm salt
0,5 krm vitpeppar

  1. Häll upp 1,75 dl rödvin t ex i en kastrull. Låt det koka upp, sänk värmen – låt det sjuda till dess vätskan eller vinet har reducerats till ca 0,5 dl tar ca 15 – 20 minuter.
  2. Tillsätt 1,25 dl av demi glace och reducera det till dess du får en någorlunda sirapsaktig sås – det tar ca 10 minuter.
  3. Krydda med 0,5 krm salt, 0,5 krm vitpeppar och 0,5 msk kycklingfond.
  4. Smaka av och korrigera kryddningen så att det passar dig.
Klart! 

Passar utmärkt till exempel till tunna skivor stekt rostbiff eller kyckling mm. Jag serverade glaserade morötter, färska tomater och hemgjord pommes frites till min rostbiff som stektes med bara lite salt och peppar.

Vill du ha ännu tjockare sås kan du blanda lika delar majsstärkelse med kallt vatten och tillsätta lite i taget till såsen till dess du uppnår önskad konsistens på såsen. 

Noshe Jan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar