Enkelt och gott! Ramslökssoppa är verkligen en okomplicerad soppa! Så otroligt gott dessutom!
Ramslökssoppa hör till våren och sommaren här i Sverige. Det
är svårt att få tag på ibland - men åh, vilken glädje när du får köpa dem
färska! Eller till och med plocka själv om man råkar vara på Gotland.
Allium ursinum är det latinska namnet - men det kallas även
för vild vitlök.
När jag var barn och vandrade med mina föräldrar i bergen
(nordvästra delen av Iran - Kurdistan) kunde vi se stora fält med ramslök. Jag
älskade att plock och äta dem där och då. Växten såg lite annorlunda ut än den
svenska, men smaken är densamma.
Efter nästan 40 år i Sverige drog jag slutsatsen att det
måste vara samma växt som den jag åt när jag var liten. Du har ingen aning om
hur glad jag var första gången jag hittade ramslök i Sverige. Det första jag
lagade med ramslöken var just soppa - men jag vet att i Iran använder folk det
i en mängd olika rätter, speciellt i de delar av Iran där ramslök växer.
Jag blev oerhört förvånad över att se att min
livsmedelsbutik hade tagit in färska ramslök för ett par dagar sedan - priset
kan diskuteras i sig, men jag köpte allt de hade.
När jag väl var hemma bestämde jag mig för att göra ramslökssoppa,
för enligt min mening är det den mest utsökta okomplicerade soppan trots få
ingredienser. Vår äldste son Pierre älskar också ramslök. Jag beställer
vanligtvis torkade ramslök från Tyskland när jag inte får tag på det här i
Sverige.
Om du inte kan ha vin i maten kan du enkelt ersätta vinet
med vatten - du kan behöva lite mer kryddor och några droppar pressad citron. Om
du vill ha en vegansk version kan du använda grönsaksbuljong istället för
kycklingbuljong.
Om du vill ha lite mer htta kan du blanda i 1 krm mald
kummin eller 1 tsk sambal oelek.
Ingredienser för 4 portioner
200 gram
färsk ramslök |
2 dl
cremefraiche |
Lite smör (ca
2 msk) |
0,5 tsk salt |
30 gram
hackade schalottenlök |
1 krm svart-
eller vitpeppar |
2,5 dl vitt
vin |
Redning |
2
buljongtärningar |
2 tsk
majsstärkelse |
5 dl vatten |
2 tsk vatten |
För lite extra ”hetta” kan du blanda i 1 krm mald kummin eller 1 tsk sambal oelek.
Metod:
- Tvätta ramslöken och låt det torka en stund.
- Skala och hacka schalottenlöken
- Hacka ramslöken grovt.
- Smält lite smör i en rymlig kastrull och stek schalottenlöken en kort stund (ca 1 min).
- Tillsätt ramslöken och låt det steka tillsammans med schalottenlöken ca 5 minuter.
- Häll på vinet och smula sönder buljongen, jag tog en kyckling- och en grönsaksbuljong men det går utmärkt att använda 2 grönsaksbuljonger istället om du föredrar det.
- Häll på 0,5 dl vatten och låt det koka upp.
- Tillsätt 0,5 tsk salt och 1 krm svart- eller vitpepparpeppar, blanda, sätt på locket och låt sjuda i 10 minuter.
- Mixa soppan slät med stavmixer.
- Tillsätt cremefraiche och blanda väl.
- Blanda 2 tsk majsstärkelse med 2 tsk kallt vatten och rör ordentligt innan du tillsätter det till den varma soppan. Blanda väl.
Smaka av och korrigera kryddningen.
Noseh Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar