Lätt och otroligt gott är den här rätten. Bortsett från tiden i marinad går det fort att laga också. Var modig och våga prova något nytt 😊
Såsen passar utmärkt med kött och kyckling, antingen gör man
på det här sättet som beskrivs här eller om man grillar kött eller kyckling.
Viktigaste delen är marinaden och hur länge man marinerar köttet eller
kycklingen. Du kan marinera 6 – 24 timmar, ju längre desto mer smak.
Man kan laga den här rätten med kycklingfiléer också. Men här har jag valt att göra det med
kycklinglårfiléer.
Ingredienser
för 2 portioner |
Såsen: |
3 – 4 st.
kycklinglåfiléer |
300 g (300
ml) kokosmjölk |
1 dl (100 ml) kokosmjölk |
120 g peanut
butter |
60 g peanut
butter |
1 msk fishsås
eller oyster sås |
20 g
farinsocker |
1 msk ketchup
manis |
30 g röd
curry paste |
1 msk
farinsocker |
1 msk ketchup
manis (Ketjap manis) |
1 msk röd
curry paste |
1 msk fishsås
eller oystersås |
1 tsk pressad
vitlök (kan uteslutas) |
1 tsk
havssalt. |
0,5 tsk havssalt |
Metod
- Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Lägg i kycklingbitarna och se till att marinaden täcker kycklingen ordentligt – täck med plastfolie och förvara i kylen 6 – 12 timmar. Ju längre desto bättre. Enklast är att gör det över natten.
- Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull. Vispa så att allt blandar sig väl. Låt det koka upp och sedan sjuda ca 5 minuter eller till dess du har fått önskad konsistens. Sätt det åt sidan.
- Hetta upp en panna med 1 – 2 msk olja, stek kycklingbitarna 3 minuter på varje sida om du använder hela kycklinglårfiléer t ex – om du har andra delar av kycklingen och skär det i mindre bitar går stekningen mycket snabbar. Det ska inte bli ”färdiga” i det här skedet. Lägg det sedan åt sidan.
- Häll den färdiga såsen i stekpannan och vispa runt för att få med alla goda smaker som har samlat sig där.
- Lägg i kycklingbitarna och låt det sjuda några minuter. Använder du hela kycklinglårfiléer behöver innertemperaturen vara 72° (Celsius) – då är det klart.
Servera med basmatiris, tomater och lite persilja som
dekoration.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar