lördag 12 juni 2021

Kyckling satay

 


English translation and video

Lätt och otroligt gott är den här rätten. Bortsett från tiden i marinad går det fort att laga också. Var modig och våga prova något nytt 😊

 Jag älskar den här rätten eftersom det liknar den Persiska grytan som heter fesenjan. Fesenjan görs med valnötter och den här rätten innehåller peanuts butter. Den goda smaken skapas genom att blanda flera olika typer av såser och puréer från Asien, t ex Ketchup manis  (Ketjap manis) eller röd curry paste. Men – dessa finns i små burkar och går åt som smör här hemma hos oss. Din närmaste livsmedelsbutik har alla ingredienserna. Marinaden och såsen innehåller i stort sett samma ingredienser med få undantag.

Såsen passar utmärkt med kött och kyckling, antingen gör man på det här sättet som beskrivs här eller om man grillar kött eller kyckling. Viktigaste delen är marinaden och hur länge man marinerar köttet eller kycklingen. Du kan marinera 6 – 24 timmar, ju längre desto mer smak.

Man kan laga den här rätten med kycklingfiléer också.  Men här har jag valt att göra det med kycklinglårfiléer.

Ingredienser för 2 portioner

Såsen:

3 – 4 st. kycklinglåfiléer

300 g (300 ml) kokosmjölk

1 dl  (100 ml) kokosmjölk

120 g peanut butter

60 g peanut butter

1 msk fishsås eller oyster sås

20 g farinsocker

1 msk ketchup manis

30 g röd curry paste

1 msk farinsocker

1 msk ketchup manis (Ketjap manis)

1 msk röd curry paste

1 msk fishsås eller oystersås

1 tsk pressad vitlök (kan uteslutas)

1 tsk havssalt.

0,5 tsk havssalt


Metod

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Lägg i kycklingbitarna och se till att marinaden täcker kycklingen ordentligt – täck med plastfolie och förvara i kylen 6 – 12 timmar. Ju längre desto bättre. Enklast är att gör det över natten.
  2. Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull. Vispa så att allt blandar sig väl. Låt det koka upp och sedan sjuda ca 5 minuter eller till dess du har fått önskad konsistens. Sätt det åt sidan.
  3. Hetta upp en panna med 1 – 2 msk olja, stek kycklingbitarna 3 minuter på varje sida om du använder hela kycklinglårfiléer t ex – om du har andra delar av kycklingen och skär det i mindre bitar går stekningen mycket snabbar. Det ska inte bli ”färdiga” i det här skedet. Lägg det sedan åt sidan.
  4. Häll den färdiga såsen i stekpannan och vispa runt för att få med alla goda smaker som har samlat sig där.
  5. Lägg i kycklingbitarna och låt det sjuda några minuter. Använder du hela kycklinglårfiléer behöver innertemperaturen vara 72° (Celsius) – då är det klart.

Servera med basmatiris, tomater och lite persilja som dekoration.

Noshe Jan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar