lördag 19 juni 2021

Karamelliserad lök

 English translation and video


Så välsmakande och enkelt att karamellisera löken. Vi gör det lite annorlunda i Iran än i västvärlden. Var lite nyfiken och ta reda på hur!

Det är en sak att följa recept men i det Persiska köket är just tipsen från familjen otroligt viktigt. Ett exempel på detta är när min mamma talade om för mig hur de brukade steka lök i Iran innan man hade kylskåp. Vårt hushåll i Iran var stor och vi hade ständigt många matgäster – man köpte säckvis med lök. Skalade, strimlade och lade allt på rena dukar under solen, när löken började torka lite stekte man det och la det återigen på dukar för att överflödig olja skulle rinna av. Sedan hällde man upp allt i stora kärl, som sedan förvarade på kallaste stället i huset, på så sätt hade man tillgång till färdigstekt lök hela tiden. Nåja – vårt hushåll här i Sverige är inte lika stor och vi har tillgång till kyl och frys, men jag har anammat just det här med att låta löken torka innan jag steker det och förvarar det i kylen, i avsaknad av mycket solljus använder jag ugnen att torka löken i. Det spar tid och det går mindre olja åt till att steka.

Löken ingår i de flesta persiska matrecept därför är det behändigt att göra en stor sats stekt lök och ha det tillgängligt. Det går mycket snabbare att steka löken och det karmelliseras fortare. Portionera och frys in, behändigt och bekvämt att ta ut en eller två när ett recept kräver stekt lök.

 

  1. Skala och skär löken i önskad storlek
  2. Lägg upp löken på en bricka
  3. Låt löken lufttorka en dag eller två i rumstemperatur.
  4. Sätt ugnen på 50° (C) och låt löken torka ca 1 timme.
  5. Häll lite olja i en stekpanna och vänta till dess oljan blir ca 120° (C)  
  6. Tillsätt löken och stek under omrörning 5- 10 minuter beroende på hur mörk du vill ha löken.
  7. Ta upp löken och sprid ut på en bricka med hushållspapper på.
  8. Låt löken svalna helt, portionera ut och förvara i kyl eller frys.

Noshe Jan! 

Lökens egenskaper

90% av gul lök består av vatten, resterande 10% är full av näringsämnen som är bra för hälsan. Har du funderat på varför vi får tårar i ögonen när vi skala lök? Det är eteriska oljor i löken som orsakar det. (källa - här kan du även läsa mer om lökens egenskaper)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar