Största synden är att ha räkor och inte göra soppa på skalet! Den här soppan är enkel att göra och man kan avnjuta det ganska omgående – men låter du det goa till sig i kylen 24 timmar kommer det att smaka ännu bättre.
Vi åt massor av räkor till midsommar och jag var bara tvungen 😊 att göra räksoppa. Köpte 1500 gram rökta räkor och sparade lite räkor och skalet för soppan. Gillar du röksmaken kan du med fördel hälla i lite rökarom i soppan, men var försiktig, det kan lätt bli för mycket!
Soppan i sig är enkel och går snabbt att göra men vill man
att soppan ska ha mycket smak från räkorna ska man låta soppan goa till sig ca
24 timmar i kylen., tro mig.
Basen är enkel man börjar med mirepoix som består av
välhackade lök, morötter och stjälkselleri. Jag lägger även till välhackade
fänkål som är otroligt gott till både fisk och räksoppa. Vitt vin och grädde
balanserar soppan väl. Kryddorna är enkla – du kan utesluta det du inte
gillar.
Man kan spara lite räkor och hacka för att ha i soppan eller
så kan man låta bli. Men det vore synd att inte ha några räkor till garneringen.
Viktigt att du smakar av under matlagningen och korrigerar
kryddningen så att det passar dig. Vill du ha mer ”hetta” kan du t ex öka
mängden sambal oelek
Jag använder också mig av majsstärkelse för att göra soppan
lite tjockare – du kan hoppas över det om du gillar lite vattnigare soppa.
Ingredienser för 4 portioner
Soppan: |
Vätska: |
1-kilo
räkskal (ca) |
6 dl
fiskbuljong (lös upp 2 fiskbuljonger i 6 dl kokhett vatten) |
1 gul lök
(1,5 dl färdighackade lök) |
2 – 2,5 dl
vitt vin |
3 – 4
stjälkar selleri (1,5 dl färdighackade stjälkselleri) |
2 msk
tomatpuré |
1 stor morot
(1,5 dl färdighackade morot) |
5 dl
vispgrädde |
1 liten
fänkål (1 dl färdighackade fänkål) |
0,5 dl cognac
(kan uteslutas) |
200 gram
färdigskalade räkor som hackas för att ha i soppan. |
Redning |
Kryddorna: |
4 tsk
majsstärkelse |
1,5 tsk salt
(ta lite i taget) |
4 tsk kallt
vatten |
0,5 tsk svart
eller vitpeppar (ta lite i taget) |
Garnering: |
0,5 tsk
gurkmeja |
Skalade räkor |
1 – 2 krm
malen kummin |
Dill,
persilja, basilika eller det du föredrar |
1 tsk sambal
oelek |
|
Metod:
- Tvätta, skala och hacka grönsakerna.
- Skala räkorna – sätt några räkor per person för garneringen.
- Hacka ca 200 gram skalade räkor för att ha i soppan – (kan uteslutas)
- Lös upp 2 fiskbuljongtärningar i 6 dl kokhett vatten – sätt åt sidan.
- Mät upp kryddor, vitt vin och grädde.
- Värm en stor stekpanna eller wokpanna (ganska hög värme) med lite olja i .
- Häll i hackade grönsakerna och stek det under ca 5 – 6 minuter.
- Överför det sedan till en stor kastrull.
- Häll i lite mer olja i samma stekpanna och tillsätt räkskalen som ska stekas under 5 – 6 minuter.
- Överför även räkskalen till den stora kastrullen med grönsakerna i och stek allt tillsammans under ytterligare 5 – 6 minuter.
- Tillsätt 0,5 tsk gurkmeja och rör om
- Tillsätt både vinet och buljongen och rör om. Peta gärna ner skalen så att de täcks av vätskan i soppan.
- Låt det hela koka upp, tillsätt 2 msk tomatpuré, blanda väl.
- När soppan kokar upp igen sänker du värmen och låter det sjuda under lock ca 15 – 20 minuter.
- Tillsätt grädden och alla kryddor, rör om så att allt blandas väl.
- Ta av soppan från spisen och låt det kallna något innan du sätter in det i kylen – soppan blir mycket godare om det får vila ungefär 24 timmar i kylen.
- Ta ut soppan – värm upp det något innan du silar det. Låt det rinna av riktigt ordentligt, Skaka om durkslaget några gånger.
- Värm upp soppan, smaka av och tillsätt mer kryddor om det behövs. Vill du ha mer hetta i soppan tillsätter du mer mald kummin och sambal oelek.
- Tillsätt cognac och rör om.
- Blanda 4 tsk majsstärkelse med 4 tsk kallt vatten (redningen) och häll det i soppan under omrörning. Låt det hela koka upp några minuter.
- Tillsätt hackade räkorna och låt allt blir varmt.
Häll upp och garnera med hela räkor, dill eller något annat grönt.
Servera gärna med något gott bröd. T ex vitlöksbröd eller smörgåsar
med hemgjord räkost! Super
duper gott är det vill jag lova!
Noshe jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar