Fantastiskt goda persiska marinerade oliver (zeyton parvardeh)! Lätt att göra och så gott att du kommer att äta det med sked! Så beroendeframkallande är detta 😊
Du kan ha detta till grillat eller drinken eller som snacks!
Hälsosamt och supergott.
Några tips innan du börjar:
Du kan ha både svarta och gröna oliver – i Iran använder man mest gröna oliver
men blanda gärna bägge sorterna.
Jag använder oliver med kärnor som jag kärnar ur själv, tycker det är godare
men urkärnade oliver fungerar lika bra.
Traditionellt använder man hackade koriander i marinaden men vår familj är inte
förtjusta i koriander därför väljer jag andra örter. En kombination av
persilja, mynta och gräslök är det optimala örterna i marinaden, men använd det
du har. Helst ska det vara färska örter men det fungerar också bra med torkade
örter.
Vitlök är nästan ett måste men är du allergisk eller inte tål det kan du
utesluta det.
Vill du ha längre hållbarhet kan du utesluta granatäpple och tillsätta det när
du serverar det. Dessutom kan du hälla i olivolja i behållaren så att det
täcker oliverna så håller det sig längre tid.
Man kan köra det i mixerna till dess du får en härlig ”gegga” – använd det på
mackan som den är eller blanda med Philadelphiaost.
Blanda mixade oliverna med gräddfil och använd det som dipp.
Ja – användningsområden är många.
Ingredienser: |
25 gram
välhackade vitlök (ca 6 klyftor) |
400 gram icke
smaksatta oliver – gröna eller svarta eller en blandning. |
1 dl
granatäppelmelass |
15 gram hackade
färsk mynta (1 tsk torkade) |
1,5 dl
olivolja |
10 gram hackade
färsk persilja (1 tsk torkade) |
0,5 tsk salt |
20 gram
hackade gräslök (1 tsk torkade) |
0,5 tsk peppar |
95 gram
välhackade valnötter |
1 tsk malen
kvanne (kan uteslutas) |
25 gram
grovhackade valnötter |
1 dl
granatäppelkärnor |
Metod:
- Tvätta, torka av ansa och hacka örterna, sätt åt sidan.
- Hacka vitlöken och sätt åt sidan.
- Sila oliverna och låt det rinna av väl. Kärna ur om du använder oliver med kärnor.
- Blanda olivolja och granatäppelmelass och blanda väl
- Häll i örter, hackade vitlök, salt & peppar, malen kvanne och valnötterna. Blanda väl.
- Tillsätt oliverna och blanda ordentligt.
- Låt det hela marineras minst 2 timmar innan du serverar det.
- Slutligen blandar du i granatäppelkärnorna.
- Vill du ha längre hållbarhet kan du utesluta granatäppelkärnorna och strö det på precis innan du serverar det.
- Lägg upp på rena burkar, häll över olivolja som täcker allt och förvara kallt.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar