fredag 23 juli 2021

Marinerade oliver

 


English translation and video

Fantastiskt goda persiska marinerade oliver (zeyton parvardeh)! Lätt att göra och så gott att du kommer att äta det med sked! Så beroendeframkallande är detta 😊

Du kan ha detta till grillat eller drinken eller som snacks! Hälsosamt och supergott.

Några tips innan du börjar:
Du kan ha både svarta och gröna oliver – i Iran använder man mest gröna oliver men blanda gärna bägge sorterna.
Jag använder oliver med kärnor som jag kärnar ur själv, tycker det är godare men urkärnade oliver fungerar lika bra.
Traditionellt använder man hackade koriander i marinaden men vår familj är inte förtjusta i koriander därför väljer jag andra örter. En kombination av persilja, mynta och gräslök är det optimala örterna i marinaden, men använd det du har. Helst ska det vara färska örter men det fungerar också bra med torkade örter.
Vitlök är nästan ett måste men är du allergisk eller inte tål det kan du utesluta det.
Vill du ha längre hållbarhet kan du utesluta granatäpple och tillsätta det när du serverar det. Dessutom kan du hälla i olivolja i behållaren så att det täcker oliverna så håller det sig längre tid.
Man kan köra det i mixerna till dess du får en härlig ”gegga” – använd det på mackan som den är eller blanda med Philadelphiaost.
Blanda mixade oliverna med gräddfil och använd det som dipp.

Ja – användningsområden är många.

Ingredienser:

25 gram välhackade vitlök (ca 6 klyftor)

400 gram icke smaksatta oliver – gröna eller svarta eller en blandning.

1 dl granatäppelmelass

15 gram hackade färsk mynta (1 tsk torkade)

1,5 dl olivolja

10 gram hackade färsk persilja (1 tsk torkade)

0,5 tsk salt

20 gram hackade gräslök (1 tsk torkade)

0,5 tsk peppar

95 gram välhackade valnötter

1 tsk malen kvanne (kan uteslutas)

25 gram grovhackade valnötter

1 dl granatäppelkärnor

 Metod:

  1. Tvätta, torka av ansa och hacka örterna, sätt åt sidan.
  2. Hacka vitlöken och sätt åt sidan.
  3. Sila oliverna och låt det rinna av väl. Kärna ur om du använder oliver med kärnor.
  4. Blanda olivolja och granatäppelmelass och blanda väl
  5. Häll i örter, hackade vitlök, salt & peppar, malen kvanne och valnötterna. Blanda väl.
  6. Tillsätt oliverna och blanda ordentligt.
  7. Låt det hela marineras minst 2 timmar innan du serverar det.
  8. Slutligen blandar du i granatäppelkärnorna.
  9. Vill du ha längre hållbarhet kan du utesluta granatäppelkärnorna och strö det på precis innan du serverar det.
  10. Lägg upp på rena burkar, häll över olivolja som täcker allt och förvara kallt.

Noshe Jan! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar