lördag 7 augusti 2021

Citronsorbet

English translation and video

Bästa efterrätten är citronsorbet, speciellt efter en ”tung” middag. Jag har fått bästa återkopplingen från vår yngste son Patrick som älskar citronsorbet, han anser att jag har överträffat mig själv!   Du behöver inte ha glassmaskin för att göra det här heller!

Sorbet består av frukt, juice, socker och vatten. Vill man ha lite konsistens behöver man trixa lite till 😊

Citronerna måste vara utan vax!! Bryr du dig inte om att få lite vax i sorbeten kan du strunta i att ta bort vaxet från frukten men jag rekommenderar varmt att ta bort vaxet från frukten. Se gärna hur man tar bort vax från citrusfrukter HÄR

För att få lite mer smak och ha bättre konsistens använder jag både rivet skal och välhackade skal. (se video), använd 1 - 2 tsk välhackade skal mer än så kan det göra sorbeten bitter.Tillsätt skalet efter att du har kört sorbeten i maskinen Blanda det med sorbeten och fyrs in. Har du inte glassmaskin? Inga problem – läs hur man gör i slutet av den här bloggen.
Du kan också koka välhackade skalet med socker och lite pressad citron innan du tillför det till sorbeten. 

Fick ekologiska limeblad från vår granne som jag förvarar i frysen, de kom till användning nu när jag satte igång med sorbeten. Har du tillgång till lime- eller citronblad tillför de mer smak jag hackade fyra blad men använde endast 2 tsk av det,  Har du inte det funkar det ändå och blir supergott!

Jag gjorde sorbet med 10 citroner men du kan välja att göra mindre mängd, siffrorna inom parentes anger antal gram per citron.  

 

Ingredienser: (1 liter sorbet)

10 citroner utan vax

375 g pressad citron eller mer (37,5 g/citron)

375 gram socker (37,5 g /citron)


165 g kallt vatten (16,5 g/citron)

420 gram vatten (42 g/citron)

 1 – 2 tsk välhackade skal från citronerna

Rivet skal av 5 citroner (hälften av antal citroner du använder)



Metod:
Ta bort vax från citronerna 

  1. Blanda vatten 420 g vatten med 275 g socker.
  2. Använder du lime- eller citronblad kan du hacka det grovt och tillsätta det nu.
  3. Låt det koka upp och sjuda sedan i 3 minuter. Ta bort det från spisen sedan.
  4. Använd ett zestjärn och riv det yttersta skicket av hälften av citronerna och tillsätt det till sirapen.
  5. Låt det sirapen kallna helt i kylen ca 30 – 40 minuter. - ta sedan bort lime- eller citronbladen om du använder sådana. Man kan också ta bort bladen innan man sätter sirapen i kylen.
  6. Pressa alla citronerna – och tillsätt 375 g av det till sirapen när den är kall.
  7. Tillsätt även 165 g kallt vatten till sirapen, smaka av och tillsätt mer pressad citron eller vatten om du önskar det.
  8. Kör det i glassmaskinen. Tillsätt hackade skal strax innan du fryser in sorbeten.

Har du inte glassmaskin följer du bara följande instruktioner:

När du är klar med sorbeten häller du upp det i en lämplig behåller, sätter på locket och stoppar i frysen. Ta ut det efter 30 - 40 minuter och vispa (rör om) så att du bryter iskristallerna. Upprepa proceduren med 30 – 40 minuters mellanrum till dess att sorbeten har fryst rakt igenom.

Att tänka på:
När man fryser in sorbeten utan glassmaskin kan iskristallerna vara lite större än när man använder glassmaskin. För att rätta till det kan du köra det i en mixer 20 sekunder innan du serverar det.

Noshe Jan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar