Supergott, billigt och det går fort att göra – vad mer kan man begära?
Var på väg att skörda lite persilja i trädgårdslandet och såg en stor zucchini som behövde skördas. Det blev både soppa och en chocolate chipkaka med valnötter
Det man behöver tänka på är att en del zucchini kan vara
ganska sött och därför behöver man balansera det t ex med mer salt eller
pressad citron. Det fantastiska med soppan är att man kan servera det kallt
också – riktigt gott en varm sommardag.
Vill du ha mer hetta kan du öka mängden sambal oelek.
Ingredienser
680 gram
zucchini skurna i mindre bitar |
2 krm
svartpeppar |
1 gul lök som
hackas grovt |
0,5 – 1 tsk
gurkmeja |
2 – 3 vitlöksklyftor
(kan uteslutas) |
1 tsk mald
kummin |
2 st. buljongtärningar
(grönsaksbuljong |
2 tsk sambal
oelek |
4 dl vatten |
2 msk smör |
1 tsk salt |
2 msk olja |
Metod:
- Skala och hacka löken grovt.
- Skiva vitlöken tunt.
- Skär zucchinin i mindre bitar
- Mät upp alla ingredienser
- Smält smör och oljan i en tjockbottnad kastrull, stek löken under omrörning i ca 5 minuter.
- Tillsätt vitlöken och fortsätt steka ytterligare en minut.
- Tillsätt kryddorna och stek det en kort stund (ca 1 minut).
- Tillsätt zucchinibitarna och stek det under medelvärme ca 5 – 7 minuter.
- Lös buljongtärningarna i 4 dl kokhett vatten och tillsätt det till soppan.
- Låt det hela koka upp – sänk värmen till medelhög värme och låt det sjuda under ca 10 minuter eller till dess zucchinin är mjuk.
- Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer eller matberedare.
- Smaka av – korrigera kryddningen.
- Tillsätt pressad citron.
Du kan servera det varmt eller kallt. Vill du ha det kallt är det bra om soppan
är väl kyld.
Garnera med zucchinistrimlor.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar