Det är otroligt enkelt att göra tomatsås själv. Det är billigt att köpa färdig tomatsås men då vet man egentligen inte vad det är man stoppar i sig. Köp tomaterna när det är som billigast och gör egen tomatsås! Man kan också blanda flera olika sorters tomater eller använda sig av bara en sort. Den här satsen ger ca 1 liter tomatsås.
1 msk salt
0,5 msk socker
Metod:
- Tvätta och torka tomaterna.
- Skär det i klyftor och lägg det i en rymlig kastrull.
- Låt det koka upp – sänk värmen sedan och låt det sjuda i 30 minuter.
- Ta bort skal och kärnor genom att använda en matkvarn eller en sil.
- Häll tillbaka såsen i en ren kastrull och koka upp det igen, låt sjuda 30 minuter.
- Skumma av under tiden och ta bort lite av den vätska som samlas på ytan.
- Blanda i 1 msk salt och 0,5 msk socker, rör om.
- Sätt burkarna och även locken i en kall ugn och sätt temperaturen på 180° (C) grader. När ugnen har nått 180° (C) grader låter du burkarna vara kvar ytterligare 30 minuter. Enklast är att sätta både burkar och lock i en ugnsform innan du sätter det i ugnen, det är lättare att hantera.
- Lägg några basilikablad i varje burk och häll på tomatsåsen, sätt på locket omgående.
- Koka upp vatten i en rymlig kastrull. När vattnet är lika varmt som burkarna lägger du i dessa i kastrullen och låter det sedan sjuda i 30 minuter. .
- Låt allt kallna ordentligt och sedan lägger du burkarna i en kastrull med kallt vatten, låter det koka upp och sedan sjuda på svag värme i 30 minuter.
Låt allt kallna och förvara sedan burkarna på en sval och
mörk plats. Behöver ej kylas!
Noshe Jan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar